Kariškiai taip pat nurodė užtikrinantys vyriausybinių pastatų apsaugą bei patruliuojantys sostinės gatvėse po praėjusios nakties neramumų, per kuriuos, be kita ko, armija perėmė visuomeninio transliuotojo kontrolę.

Nakties įvykiai pakurstė kalbas apie įvykdytą perversmą, nors kariuomenės šalininkai tai vadina „pakoregavimu be kraujo praliejimo“.

Prie svarbiausių objektų Hararėje budi ginkluoti kariai su šarvuočiais. Tuo tarpu prie bankų nusidriekė išsigryninti pinigus skubančių zimbabviečių eilės. Dėl šalyje tebesitęsiančios finansų krizės lūkuriavimas eilėje prie banko daugeliui gyventojų jau tapo rutina.

Laukiantieji eilėje savo telefonuose skaitė naujienas apie kariškių veiksmus, kiti skubėjo į darbus ar apsipirkti.

Po Zimbabvės visuomeninio transliuotojo kontrolės perėmimo trečiadienį anksti ryte kreipdamasis į visuomenę armijos atstovas spaudai sakė, kad kariškiai ėmėsi veiksmų prieš „nusikaltėlius“ R. Mugabe aplinkoje. Jis taip pat stengėsi patikinti visuomenę, kad tvarka bus atkurta.

Kol kas neaišku, kur tiksliai yra seniausias (93 metų) diktatorius pasaulyje R. Mugabe su žmona, tačiau panašu, kad jie tikrai sulaikyti kariškių.

„Jų saugumas užtikrinamas“, – sakė armijos atstovas spaudai.

„Norime labai aiškiai pasakyti, kad tai nėra karinis perversmas“, – rašoma kariuomenės išplatintame pareiškime.

„Ėmėmės veiksmų tik prieš nusikaltėlius R. Mugabe aplinkoje, vykdančius nusikaltimus, keliančius šalyje socialines ir ekonomines negandas. Siekiame patraukti juos atsakomybėn“, – priduriama jame.

Armijos atstovas spaudai pridūrė, jog tikimasi, kad „mus įvykdžius savo misiją, situacija normalizuosis“.

Jis paragino bažnyčias melstis už šalį, taip pats sakė, jog kitos saugumo pajėgos „šalies labui“ turėtų bendradarbiauti su armija, įspėjęs, kad „bet kokios provokacijos sulauks deramo atsako“.

Armijos pareiškime visi kariai raginami nedelsiant grįžti į kareivines.

Prezidentas atrodo esąs nuverstas kariškių

Zimbabvės kariuomenė trečiadienį tikriausiai perėmė šalies valdymą, nors generolai per valstybinę televiziją tvirtino nerengiantys perversmo, tik ėmęsi veiksmų prieš „nusikaltėlius“ prezidento R. Mugabe aplinkoje.

Abejonės, ar dešimtmečius šaliai vadovavęs R. Mugabe tebekontroliuoja padėtį, smarkiai sustiprėjo aukštas pareigas užimantiems generolams antradienį vėlai vakare kreipusis į šalį ir kitą dieną karinėms mašinoms užblokavus gatves prie parlamento sostinėje Hararėje.

„Norime patikinti šalies visuomenę, kad Jo Ekscelencija prezidentas ir jo šeima yra gyvi ir sveiki, o jų saugumas užtikrintas, – sakė generolas. – Veikiame tik prieš jo aplinkoje esančius nusikaltėlius, užsiimančius piktavališka veiklą... Kai tik atliksime savo misiją, viskas turėtų grįžti į įprastas vėžes“, – pridūrė jis.

„Tai nėra karinis vyriausybės perversmas“, – sakė S. Moyo.

Tačiau generolo veiksmai tapo dideliu iššūkiu 93 metų R. Mugabei, kuris šalį valdo nuo 1980 metų, kai Zimbabvė paskelbė nepriklausomybę nuo Britanijos.

Įtampa tarp senstančio lyderio ir kariuomenės, kuri ilgą laiką padėjo palaikyti R. Mugabės autoritarinį valdymą, pastarosiomis dienomis paaštrėjo.

Valdančioji partija ZANU-PF antradienį apkaltino armijos vadą generolą Constantino Chiwengą vykdant „išdavikišką veiklą“, kai šis sukritikavo šalies lyderį dėl viceprezidento Emmersono Mnangagwow atleidimo.

Robertas Mugabe

Vyriausybės tyla

Atleidus E. Mnangagwą, labiausiai tikėtinu kandidatu pakeisti R. Mugabę tapo jo žmona – 52 metų Grace Mugabe, bet tam stipriai priešinasi aukšto rango kariškiai.

Situacijai pernakt prastėjant, R. Mugabe asmeninės rezidencijos Boroudeilo rajone girdėjosi šūvių papliūpos.

JAV ambasada savo piliečius įspėjo „dėl politinio neaiškumo, likti vietoje“.

Karinės mašinos sostinėje kėlė nerimą gyventojams, nes C. Chiwenga įspėjo apie galimą kariuomenės įsikišimą.

„Vyriausybės tyla dėl kariuomenės dislokavimo, atrodo, patvirtina, kad prezidentas R. Mugabe nebevaldo padėties“, – sakė Londone įsikūrusios įmonės „EXX Africa“, konsultuojančios rizikos klausimais, analitikas Robertas Besselingas.

„Perversmo atveju greičiausiai bus įvesta komendanto valanda, – sakė R. Besselingas. – Pagrindinis veiksnys, galintis lemti didesnio masto smurto proveržį, yra R. Mugabei liekančios ištikimos prezidento gvardijos reakcija.“

R. Mugabe yra vyriausias šalies lyderis pasaulyje. Pašlijus jo sveikatai Zimbabvėje prasidėjo įnirtingi ginčai, kas galėtų tapti nauju lyderiu.

Šiais metais sakydamas kalbas R. Mugabe dažnai kalbėdavo neaiškiai, tyliai ir darydavo ilgas pauzes.

Jo ilgai trukęs valdymo laikotarpis paženklintas žiaurių represijų prieš R. Mugabe oponentus, masinės emigracijos, rinkimų klastojimų ir ekonomikos kracho po 2000 metų žemės reformų.

Pagrindinė opozicinė partija MDC ragina ginti demokratinį valdymą.

„Niekas nenori perversmo... Nepageidautina, kad valdžią perimtų armija. Tai sustabdys demokratiją“, – naujienų agentūrai AFP antradienį sakė šešėlinis gynybos ministras Giftas Chimanikire.

Grace ambicijos

Hararėje buvo daug kalbama, kad R. Mugabė gali siekti pašalinti C. Chiwengą, laikomą išvytojo E. Mnangagwos sąjungininku.

75 metų E. Mnangagwa daugelio buvo laikomas prezidento ištikimiausiu padėjėju, nes jau kelis dešimtmečius dirba su R. Mugabe.

Anksčiau šiais metais šalies dėmesį patraukė keistas ginčas tarp Grace Mugabe ir E. Mnangagwos, susijęs su neva apnuodytais ledais. Tas konfliktas aiškiai atskleidė jų tarpusavio konkurenciją.

Grace Mugabe yra 41 metais jaunesnė už savo vyrą ir pastaruoju metu vis aktyviau dalyvauja viešajame gyvenime. Daugelio nuomone, ji tokiu būdu ruošiasi perimti prezidento postą.

Rugpjūčio mėnesį G. Mugabe Pietų Afrikos Respublikoje buvo suteikta diplomatinė neliečiamybė po incidento, kai ji esą užpuolė vieną manekenę prašmatniame viešbutyje Johanesburge, kur buvo apsistoję abu poros sūnūs.

Žlugus Zimbabvės ekonomikai, šalį užklupo hiperinfliacija ir ji buvo priversta savo valiutą pakeisti JAV doleriu.

Zimbabvėje, kur nedarbas siekia daugiau nei 90 procentų, kitais metais vyks rinkimai, ir juose R. Mugabe žadėjo vėl dalyvauti.