Vienas iš kaltinamų įstatymų leidėjų, kaip teigiama, apsinuogino prieš jauną Kongreso aparto darbuotoją.

Pastarosiomis savaitėmis Amerikos visuomenėje verdant diskusijoms apie seksualinį išnaudojimą Holivude, žiniasklaidoje ir politikoje, Kongresas ėmėsi nagrinėti kaltinimus dėl priekabiavimo ir reikalavimus imtis nuodugnių reformų, išdėstytus maždaug 1 500 buvusių darbuotojų pasirašytame laiške.

Kiek anksčiau penkios moterys apkaltino konservatyvių pažiūrų buvusį teisėją ir kandidatą į JAV Senatą Roy Moore'ą, kad tuo metu, kai dar buvo paauglės ir gyveno Alabamoje, jos patyrė jo seksualinę prievartą ar priekabiavimą.

Atstovų Rūmų narė demokratė Jackie Speier, aktyviai raginanti patvirtinti veiksmingą kovos su priekabiavimu sistemą Kongrese, sakė, jog jai žinoma apie du įstatymų leidėjus – respublikoną ir demokratą, „užsiėmusius seksualiniu priekabiavimu“.

„Turėjau daugybę susitikimų ir pokalbių telefonu su esamais ir buvusiais darbuotojais – tiek vyrais, tiek moterimis, susidūrusiais su tokiu nepateisinamu ir neretai neteisėtu elgesiu“, – sakė ji Atstovų Rūmų Administracijos komiteto nariams.

J. Speier leido aiškiai suprasti, kad seksualinis priekabiavimas Kapitolijuje yra plačiai paplitęs.

„Kai kurioms aukoms Atstovų Rūmuose buvo grabinėjamos jų intymios kūno vietos“, – sakė ji.

J. Speier kolegė, Atstovų Rūmų narė respublikonė Barbara Comstock komitetui papasakojo apie jauną darbuotoją, nuvežusią dokumentus į savo boso rezidenciją ir ten sutiktą kongresmeno, prisidengusio tik rankšluosčiu.

„Tada jis nusprendė nusimesti rankšluostį. Ji išėjo ir paliko darbą“, – sakė B. Comstock.

„Tačiau susiklosčius tokiai situacijai – ką būdami čia darome mes dėl tų moterų, kurioms tenka tai patirti? – klausė ji.

„Didžiulis susirūpinimas“

R. Moore'as kategoriškai neigia jam mestus kaltinimus, tačiau likus mėnesiui iki gruodžio 12 dieną įvyksiančių papildomų rinkimų respublikonų rinkėjų parama jam staigiai sumažėjo.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas ir Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas paragino R. Moore'ą pasitraukti iš kovos, o žiniasklaidos kompanijos „ Alabama Media Group“ redakcinė taryba pareiškė, kad jis „labai netinkamas toms pareigoms“.

Kalbėdamasis su žurnalistais M. McConnellas pripažino, kad skandalas dėl R. Moore'o išmušė iš vėžių Respublikonų partiją, siekiančią išsaugoti daugumą Senate. Šiuo metu respublikonai Senate turi 52 vietas, o demokratai – 48.

„Visiškai akivaizdu, kad esama didžiulio susirūpinimo“, – sakė M. McConnellas ir pridūrė kalbėjęsis su prezidentu Donaldu Trumpu apie tai, kaip reikėtų elgtis dėl R. Moore'o.

„Akivaizdu, kad jam – ne vieta Jungtinių Valstijų Senate. Visais būdais bandysime užkirsti tam kelią“, – sakė jis.

Atstovų Rūmuose vykusių svarstymų metu kalbėta apie būtinybę peržiūrėti Kongreso politiką dėl reakcijos į skundus apie nederamą elgesį ir aptarti abiejų partijų atstovų raginimai tiek įstatymų leidėjams, tiek aparato darbuotojams rengti privalomus mokymus apie seksualinį priekabiavimą.

Atstovų Rūmų pirmininkas P. Ryanas paskelbė, kad žemieji Kongreso rūmai „patvirtins visiems nariams ir darbuotojams privalomų mokymų apie seksualinį priekabiavimą ir diskriminaciją politiką“.

Pasak jo, bus siekiama ne tik didinti informuotumą, bet taip pat „visiškai aiškiai parodyti, kad šioje institucijoje nebus toleruojamos jokios priekabiavimo apraiškos“.

J. Speier praėjusį mėnesį pripažino pati patyrusi seksualinę prievartą, kai prieš daugelį metų dirbo Kongreso aparate.