Dabar santuokų lygybės įteisinimo turės imtis šiuo klausimu smarkiai susiskaldęs šalies parlamentas.

Iš 12,7 mln. žmonių, dalyvavusių du mėnesius vykusiame balsavime paštu, beveik 62 proc. pasisakė už tos pašios lyties asmenų santuokų legalizavimą, paskelbė Australijos statistikos biuras per spaudos konferenciją Kanberoje.

Prieš gėjų santuokų įteisinimą pasisakė 38,4 proc. balsavusiųjų.

Balsavime dalyvavo beveik 80 proc. tokią teisę turėjusių asmenų, nurodė Statistikos biuro vadovas Davisas Kalischas.

„Australai gali būti tikri, kad ši statistika atspindi balsavimo teisę turinčių gyventojų poziciją“, – pridūrė jis.

Homoseksualių asmenų poros dar iki Kalėdų turėtų įgyti teisę susituokti, tačiau pirmiausia parlamentas turi priimti teisės aktą, suteiksiantį teisiškai neįpareigojančio balsavimo rezultatams įstatymo galią.

Kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai, tūkstančiai santuokų lygybės šalininkų plūstelėjo į didžiųjų šalies miestų gatves švęsti pergalės.

„Tai svarbiausia, tai visų svarbiausia“, – emocingai kartojo Chrisas, kartu su savo partneriu Victoru dalyvavęs šventiniame mitinge Sidnėjuje.

„Taip“ už meilę

Įteisinimą remia ir nuosaikus konservatorius, šalies premjeras Malcolmas Turnbullas. Pasak jo, balsavusių „taip“ pergalė yra milžiniškas žingsnis santuokų lygybės link.

„Savo nuomonę išsakė milijonai australų, jie milžiniška persvara lėmė „taip“ pusės šalininkų pergalę ir pasisakė už santuokos lygybę, – Kanberoje žurnalistams sakė M. Turnbullas. – Jie balsavo „taip“ už teisingumą, „taip“ už atsidavimą, „taip“ už meilę“.

Jis patvirtino, kad jo vyriausybė dabar sieks iki Kalėdų pakeisti santuokos įstatymus šalyje.

M. Turnbullas gynė balsavimo legitimumą ir sakė drąsiai siūlysiantis dėl šio klausimo parlamento nariamsų „balsuoti pagal sąžinę“, neįpareigodamas įstatymų leidėjų balsuoti pagal savo partijų principus.

Tačiau premjeras visų pirma turės kovoti su griežtesniu požiūriu savo paties valdančiojoje koalicijoje, kurioje esama raginančių priimti plačias religinės laisvės išimtis, apeinančias įstatymus dėl diskriminacijos.

Tarp siūlomų išimčių yra leidimas komercinių paslaugų tiekėjams atsisakyti rengti tos pačios santuokos vestuves ir leisti tėvams atsiimti savo vaikus iš mokyklos programų, jeigu mano, kad yra pažeidžiamos heteroseksualių asmenų tradicijos.

M. Turnbullas ir opozicijoje esanti Australijos leiboristų partija (ALP) remia supaprastintą įstatymų projektą, kuriuo įteisinama tos pačios lyties asmenų santuokos ir tuo pačiu suteikiama galimybė skeptiškai nusistačiusios religinėms institucijoms atsisakyti tuokti tos pačios lyties poras.

Manoma, kad įstatymų projektas Senatui bus pristatytas jau šį ketvirtadienį.

Australijos nacionalinio transliuotojo ABC antradienį paskelbta federalinių politikų apklausa parodė, kad 72 proc. parlamento žemųjų Atstovų Rūmų narių pritartų santuokos įstatymų pokyčiams, o Senate šiuos pokyčius remtų 69 procentai.

Oponentai nesudeda ginklų

Trečiadienio rezultatai yra istorinis pasiekimas santuokos lygybės šalininkams, po daugiau nei dešimtmetį trukusios politinės kovos ir dviejų mėnesių balsavimo, išryškinusio gilų susiskaldymą Australijos visuomenėje šiuo klausimu.

Kovojantys už lyčių lygybę sako, kad gėjai ir jų šeimos yra neapykantą kurstančių kalbų taikiniai, o prieštaraujantys tos pačios lyties santuokai argumentuoja, kad nepritariantys yra kaltinami fanatiškumu.

Dar prieš išsiunčiant balsavimo biuletenius rugsėjo mėnesį, diskusiją šia tema apkartino centrinėje Melburno dalyje pakabintas plakatas su užrašu „sustabdykite pederastus“ ir Sidnėjaus priemiesčiuose išplatini lankstinukai, kuriuose homoseksualumas aprašomas, kaip „mirties prakeiksmas“.

Kilus visuomenės pasipiktinimui dėl tokių priešiškų kalbų, vyriausybė turėjo skubiai priimti atitinkamus įstatymus, siekdami kampanijos metu užtikrinti tam tikras apsaugos priemones, tarp kurių griežtesni reklamos apribojimai.

Konservatorių oponentai prieš trečiadienį paskelbiant rezultatus žadėjo, kad įteisinus tos pačios lyties santuoką sieks išimčių, nes, anot jų, toks leidimas prives prie išpuolių prieš jų žodžio ir religijos laisvę.

„Jeigu bus priimtas sprendimas „taip“, darysime viską, ką galime, kad būtų išvengta žodžio laisvės ir religijos laisvės apribojimų, kad būtų apgintos tėvų teisės, o australų vaikai mokyklose nebūtų paveikti radikalaus LGBTIQ seksualinio ir lytinio švietimo“, – savaitgalį sakė Lyle'as Sheltonas, „Santuokos koalicija“ (Coalition for Marriage) lobistų grupės atstovas, pavartojęs vieną iš seksualinių mažumų akronimų.

„Pažadėjome savo rėmėjams, kad nepaisant rezultato toliau dirbsime, gindami šeimas Australijoje“, – sakė jis.