Per ilgiau kaip penkias valandas trukusį liudijimą Kongrese J. Sessionsas stengėsi paaiškinti akivaizdžius prieštaravimus savo ankstesniuose pareiškimuose. Jis teigė, kad galėjo įsivelti klaidų dėl sumaišties, tvyrojusios per netikėtai sėkmingą Donaldo Trumpo kandidatavimą užimti Baltuosius rūmus. J. Sessionsas, kurio pareigos atitinka teisingumo ministro postą, taip pat neigė keliskart demokratų iškeltą klausimą, ar D. Trumpas darė jam įtaką.

Prieš kelis mėnesius J. Sessionsas liudijo su priesaika, kad jam nežinoma apie jokius D. Trumpo kampanijos ryšius su Rusija. Vis dėlto šįkart jis pirmąkart pripažino, kad vieno žemo rango kampanijos patarėjo areštas galiausiai priminė jam apie vieną susitikimą, per kurį tas veikėjas – George'as Papadopoulos – siūlėsi suorganizuoti D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

„Perskaitęs jo parodymus ir vadovaudamasis savo atmintimi manau, jog norėjau jam aiškiai pasakyti, kad jis nebuvo įgaliotas atstovauti kampanijai (bendraujant) su Rusijos vyriausybe – arba bet kokia kita užsienio vyriausybe“, – Atstovų Rūmų teisingumo komitetui sakė J. Sessionsas.

„Tačiau neprisiminiau šio nutikimo, įvykusio 18 mėnesių iki mano liudijimo, pateikto prieš kelias savaites. Mielai būčiau apie jį pranešęs, jeigu būčiau prisiminęs, nes aš pasisakiau prieš jo pasiūlymą, mano nuomone, galėjusį būti netinkamą“, – sakė jis.

G. Papadopoulos praeitą mėnesį buvo suimtas Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir prisipažino melavęs pareigūnams apie savo kontaktus su užsieniu per D. Trumpo kampaniją. Šis kaltės pripažinimas buvo pateiktas per didelio masto baudžiamąjį tyrimą, vadovaujamą buvusio FTB direktoriaus Roberto Muellerio, kurį Teisingumo departamentas paskyrė specialiuoju prokuroru ir kuris turi išsiaiškinti, ar D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Rusija paveikti 2016-ųjų prezidento rinkimus. Be to, jis aiškinasi, ar Jameso Comey atleidimas iš FTB direktoriaus pareigų buvo mėginimas trukdyti vykdyti teisingumą.

Per D. Trumpo kampaniją J. Sessionsas, tuometis Alabamos senatorius, vadovavo užsienio politikos patarėjų grupei, kuriai priklausė ir G. Papadopolous. Generalinį prokurorą nuo sausio persekioja klausimai dėl jo paties kontaktų su užsieniu, taip pat spėlionės, kiek jis žinojo apie pastangas užmegzti ryšius su Rusija per rinkimų kampaniją.

Kovą J. Sessionsas nusišalino nuo Teisingumo departamento vykdomo tyrimo dėl numanomo Rusijos kišimosi į rinkimus, prisipažinęs dėl anksčiau neatskleistų dviejų susitikimų su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone per rinkimų kampaniją.

Klausimų J. Sessionsui tik padaugėjo po praėjusį mėnesį pareikšto G. Papadopoulos kaltės pripažinimo ir neseniai Kongreso tyrėjams padarytų kito patarėjo užsienio politikos klausimais, Carterio Page'o, pareiškimų. C. Page'as sakė pernai pranešęs J. Sessionsui apie kelionę į Rusiją, kurią planavo kampanijos metu. J. Sessionsas antradienį tvirtino, kad visai neprisiminė to pokalbio su C. Page'u ir, regis, stebėjosi, jog gali būti tikimasi, kad jis prisimins daugiau kaip prieš metus įvykusių pokalbių detales.

„Visuose savo parodymuose galiu tik kaip įmanydamas geriau atsakyti į visus jūsų klausimus, kaip juos suprantu ir kaip geriausiai prisimenu, – Atstovų Rūmų teisingumo komitetui sakė J. Sessionsas. – Bet nesutiksiu su kaltinimais, kad kada nors melavau, ir juos atmetu. Tai melas.“

J. Sessionsas tvirtino, kad jo teiginiai niekada nesikeitė ir kad jis niekada neapgaudinėjo. Tačiau jis taip pat užsiminė komitetui, jog būtų neteisinga tikėtis, kad jis prisimins „kas ką kada pasakė“ per rinkimų kampaniją.

„Galvoju, kad daugeliu atžvilgių tai buvo puiki kampanija, bet tai kasdien, nuo pat pirmos dienos buvo tam tikras chaosas. Kartais per vieną dieną nukeliaudavome į kelias vietas. Miego trūkdavo, o tuo pačiu metu normaliai dirbau senatoriumi“, – sakė J. Sessionsas.

Vertinimai komitete aiškiai išsiskyrė pagal partines linijas. Respublikonai, kuriuos padrąsino anksčiau antradienį paskelbtas pranešimas, kad Teisingumo departamentas gali paskirti naują specialųjį prokurorą tirti Baracko Obamos laikų verslo sandorį, kurį kritikuoja D. Trumpas, ginčijo R. Muellerio tyrimo pagrindą. Demokratai savo ruožtu klausinėjo jo, kiek jis žinojo apie D. Trumpo padėjėjų bendravimą su Rusijos vyriausybės tarpininkais rinkimų kampanijos metu.

Pirmadienį Teisingumo departamentas paskelbė, jog J. Sessionsas nurodė federaliniams prokurorams aiškintis, ar verta paskirti specialųjį prokurorą, kuris tirtų įtarimus, kad Clintonų fondas gavo naudos iš urano sandorio su Rusijos remiama kompanija, kuris buvo sudarytas valdant B. Obamos administracijai.

Antradienį J. Sessionsas sakė, kad bet koks tokio pobūdžio tyrimas būtų vykdomas neatsižvelgiant į politinius sumetimus.

„Prezidentas negali netinkamai paveikti tyrimo“, – pažymėjo J. Sessionsas, atsakydamas į komiteto aukščiausio rango demokrato Johno Conyerso klausimus.

„Ir aš nebuvau netinkamai paveiktas ir nebūsiu netinkamai paveiktas. Prezidentas sako, ką galvoja. Jis drąsus ir tiesus dėl to, ką sako, bet žmonės jį išrinko. Tačiau mes kasdien atliekame savo pareigą, remdamiesi įstatymu ir faktais“, – pridūrė jis.