„Nevykdome karinio perversmo“, – pranešime sakė vienas generolas.

„Norime patikinti šalies visuomenę, kad Jo Ekscelencija prezidentas ir jo šeima yra gyvi ir sveiki, o jų saugumas užtikrintas, – sakė generolas. – Veikiame tik prie jo aplinkoje esančius nusikaltėlius, užsiimančius piktavališka veiklą... Kai tik atliksime savo misiją, viskas turėtų grįžti į įprastas vėžes“, - pridūrė jis.

Netoli šalies sostinės Hararės antradienį matėsi važinėjantys šarvuočiai ir daugėjo nuogąstavimų, ar R. Mugabė, šalį valdantis nuo nepriklausomybės nuo Britanijos paskelbimo 1980 metais, tebeturi valdžią.

Pastarosiomis dienomis įtampa tarp 93 metų lyderio ir kariuomenės išaugo.

Vienas liudininkas AFP sakė, kad ankstyvą trečiadienį R. Mugabės asmeninės rezidencijos Boroudeilo rajone girdėjosi šūvių papliūpos. Daugiau informacijos apie šį incidentą šiuo metu nėra paskelbta.

R. Mugabės valdančioji partija ZANU-PF anksčiau antradienį apkaltino armijos vadą generolą Constantino Chiwengą vykdant „išdavikišką veiklą“.

Robertas Mugabė

Viešas ginčas tapo dideliu iššūkiu R. Mugabe, kurio sveikata vis labiau prastėja.

C. Chiwenga pareikalavo, kad prezidentas sustabdytų aukšto rango partijos pareigūnų valymus. Tarp atleistų pareigūnų buvo praėjusią savaitę posto netekęs viceprezidentas Emmersonas Mnangagwa.

Pastebėta šarvuočių

Zimbabvėje po prezidento sprendimo atleisti savo pavaduotoją ir armijos vado grasinimo įsikišti į politinę situaciją antradienį tvyrojo didžiulė įtampa, prie sostinės buvo pastebėta šarvuočių.

Naujienų agentūros AP žurnalistai matė tris šarvuočius su keliais kariais, važiavusius keliu į kareivines visai netoli sostinės Hararės.

Nors šiuo keliu šarvuotieji transporteriai važinėja dažnai, jų pasirodymas tokiu metu, kai šalyje tvyro didelė įtampa, pakurstė nuogąstavimus dėl pirmo atviro konflikto tarp kariškių ir 93 metų prezidento Roberto Mugabe.

Kariškiai buvo svarbi R. Mugabe valdžios atrama po nepriklausomybės nuo baltųjų mažumos valdymo paskelbimo 1980 metais.

Praėjusią savaitę R. Mugabe atleido viceprezidentą Emmersoną Mnangagwą ir apkaltino jį sąmokslu, įskaitant raganavimą, užgrobti valdžią. E. Mnangagwa, kurį rėmė kariškiai ir kuris buvo laikomas potencialiu R. Mugabe politiniu įpėdiniu, pabėgo iš šalies.

Daugiau kaip 100-ui aukšto rango pareigūnų, kurie, kaip įtariama, jį remia, su prezidento žmona Grace Mugabe siejama frakcija numato drausmines priemones.

Atrodo, kad E. Mnangagwą per specialią valdančiosios partijos konferenciją gruodžio mėnesį pakeis pirmoji ponia. Jos politinės pozicijos pastaraisiais metais stiprėjo.

Tačiau pirmadienį šios Pietų Afrikos valstybės armijos vadas Constantino Chiwenga paskelbė precedento neturintį pareiškimą, kad vykdomas valymas valdančiosios partijos gretose turėtų „tuojau pat“ baigtis.

Antradienį vakare valdančioji partija paskelbė pareiškimą, kuriame kaltina armijos vadą „išdavikišku elgesiu“ ir sako, kad jo komentarais aiškiai buvo siekiama „sutrikdyti nacionalinę taiką ir stabilumą, kurstyti maištą“. Neaišku, ar vadas tebėra savo poste.

Kažkada klestėjusioje Zimbabvėje R. Mugabe valdymo metais žlugus ekonomikai didėja nusivylimas. Pernai šalį krėtė didžiausi per dešimtmetį antivyriausybiniai protestai. Praėjusį mėnesį R. Mugabe paskyrė kibernetinio saugumo ministrą ir sulaukė aktyvistų kritikos, kad imasi varžyti socialinių tinklų vartotojus.