JAV Teisingumo departamentas nurodė RT iki pirmadienio užsiregistruoti „užsienio agentu“. Departamentas įspėjo, kad jei televizija nepaklus šiam nurodymui, jos vadovė bus areštuota, o sąskaitos – įšaldytos.


„Tarp baudžiamosios bylos ir registracijos renkamės pastarąją. Sveikiname amerikietišką žodžio laisvę ir visus, kurie ja dar tiki“, – sarkastišką pranešimą socialiniame tinkle „Twitter“ parašė televizijos vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.


Kiek anksčiau M. Simonian pažymėjo, kad RT apskųs teismui šį Teisingumo departamento reikalavimą, nes jis trukdys kanalo veiklai JAV, kadangi RT privalės paviešinti savo vidinius dokumentus, įskaitant žurnalistų adresus ir atlyginimus.


Tuo tarpu Maskva pareiškė, kad analogiškas atsakomąsias priemones JAV žiniasklaidai Rusijos Valstybės Dūma gali priimti jau šį trečiadienį.


„Pamėginsime išspręsti šią problemą gana greitai“, – žurnalistams sakė parlamento žemųjų rūmų pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus.


Priėmus naująsias priemones, Rusijoje veikiančioms JAV Kongreso finansuojamoms žiniasklaidos priemonėms, tokioms kaip „Amerikos balsas“ ir „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“, taip pat gali tekti registruotis „užsienio agentais“.


Vis dėlto Rusijos įstatymų leidėjai nesutaria, ar pagal tą įstatymą „užsienio agentu“ turėtų registruotis komercinis televizijos tinklas CNN.


Vašingtonas laiko RT Maskvos propagandos ruporu ir rugsėjį paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.


Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.