Visoje šalyje plazdėjo daugybė iškeltų vėliavų, o televizijos pranešėjai buvo įsisegę nacionalinių spalvų – raudonos ir baltos – ženkliukus, minint valstybės atsikūrimą 1918 metais.

A. Duda padėjo vainiką prie Nežinomo kareivio kapo ir praėjo pro garbės sargybos rikiuotę prieš vėliavos pakėlimo ceremoniją ir patrankų saliutą.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, dar neformaliai vadinamas ES prezidentu Donaldas Tuskas į šias iškilmes atvyko valstybės vadovo, Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos kvietimu. Jis tai padarė pirmąkart nuo konservatorių partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) atėjimo į valdžią 2015 metais, nors A. Duda tradiciškai išsiunčia kvietimus visiems buvusiems Lenkijos prezidentams ir premjerams.

2007-2014 metais D. Tuskas vadovavo liberaliosios partijos „Pilietinė platforma“ (PO) vyriausybei ir smarkiai nesutaria su PiS pirmininku Jaroslawu Kaczynskiu. Valdančiųjų konservatorių inicijuotos teismų reformos, didelio masto kirtimai saugomoje Belovežo girioje ir atsisakymas priimti migrantų buvo griežtai kritikuojami Europos Sąjungos.

Nepriklausomybės diena visada buvo ir bus visų lenkų, o ne kurios nors vienos partijos šventė. Joks politikas Lenkijoje niekada neturėjo ir neturės patriotizmo monopolio“, - D. Tuskas sakė žurnalistams, atskridęs į Varšuvos Chopino oro uostą.

PiS santykiai su D. Tusku buvo tokie įtempti, kad Lenkija tapo vienintele šalimi, kovą balsavusia prieš jo perrinkimą ES „prezidentu“.

Vėliau šeštadienį Varšuvoje turėtų įvykti kelerios eitynės, tarp jų vienos, organizuojamos ultradešiniųjų nacionalistų, ir kitos, rengiamos prieš dabartinę vyriausybę nusistačiusio Komiteto demokratijai ginti (KOD).

„Esu dėkingas, kad prezidentas nori pasirūpinti, jog ši ceremonija artėjant nepriklausomybės šimtmečiui būtų švenčiama kartu, o ne atskirai“, - sakė D. Tuskas ir pridūrė, kad šių metų A. Dudos kvietimo tonas buvo „šiltesnis“.

Vėliau šeštadienį lenkų nacionalistai surengs savo kasmetines eitynes Varšuvos centre, šįkart su šūkiu „Mes norime Dievo“. Šiuose renginiuose visada dalyvauja nemažai PiS šalininkų.

Be to, planuojamos kelios jų ideologinių priešininkų demonstracijos. Didžiausias iš jų ketina surengti antifašistai ir opozicinis Komitetas demokratijai ginti (KOD).

D. Tuskas pabrėžė esąs įsitikinęs, kad ši šventė gali būti minima „su šypsenomis... be priešiško šūkaliojimo ir sugniaužtų kumščių“.

„1918-ųjų istorijos pamoka - kad kurstantys vidaus nesantaiką ir sėjantys tarp lenkų agresiją ar net neapykantą iš tikrųjų sukelia pavojų mūsų nepriklausomybei“, - sakė jis.

Po Abiejų Tautų Respublikos padalijimo, 1795-aisiais įvykdyto carinės Rusijos, Prūsijos ir Austrijos-Vengrijos imperijos, Lenkija, kaip ir Lietuva, buvo praradusi valstybingumą 123 metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)