„Prezidentai sutiko, kad konfliktas Sirijoje neturi karinio sprendinio. Jie patvirtino, kad konflikto galutinis politinis sureguliavimas turi būti rastas vykstant Ženevos procesui pagal JT Saugumo Tarybos 2254-ąją rezoliuciją“, – sakoma D.Trumpo ir V. Putino pranešime.

Abu lyderiai pasikalbėjo ir paspaudė vienas kitam ranką per viršūnių susitikimą Danango mieste, užbaigdami kelias dienas tvyrojusį neaiškumą, ar toks susitikimas įvyks.

„Prezidentai patvirtino, kad šie žingsniai numato JT Saugumo Tarybos 2254-osios rezoliucijos visišką įgyvendinimą, įskaitant konstitucijos reformą, ir laisvus bei teisingus rinkimus, prižiūrint JT ir laikantis aukščiausių tarptautinių skaidrumo ir atskaitingumo standartų, suteikiant galimybę juose dalyvauti visiems sirams, įskaitant diasporos narius“, – nurodė lyderiai.

D. Trumpas ir V. Putinas „išreiškė pasitenkinimą“ dėl pastangų užkirsti kelią galimiems incidentams tarp Sirijoje veikiančių savo šalių pajėgų. Šios pastangos „pastaraisiais mėnesiais leido reikšmingai padidinti ISIL (džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, IS) karinius nuostolius“, pabrėžė jie.

Rusijos kariškiai neseniai apkaltino Jungtines Valstijas vien „apsimetinėjant“, kad kovoja su IS Irake ir tokiu būdu trikdant Rusijos vadovaujamą puolimą prieš džihadistus Sirijos rytuose.

„Prezidentai aptarė būtinybę sumažinti žmonių kančias Sirijoje ir paragino visas JT nares didinti savo indėlį, kad ateinančiais mėnesiais padėtų patenkinti humanitarinius poreikius“ šioje šalyje, sakoma pranešime.

Rusija vykdo Sirijoje aviacijos bombardavimų kampaniją, pradėtą 2015 metais, kai Maskva įsitraukė į šį konfliktą savo ilgamečio sąjungininko prezidento Basharo al Assado režimo pusėje ir persvėrė padėtį jo naudai.