George'as Blake'as Rusijoje gyvena nuo 1966 metų, pabėgęs iš kalėjimo Britanijoje. Šeštadienį jam sueina 95 metai.

Pranešime jis sako, kad Rusijos Federacijos Išorinės žvalgybos tarnyba (SVR) privalo „išgelbėti pasaulį, susiklosčius situacijai, kai dėl neatsakingų politikų vėl iškilo branduolinio karo ir žmonijos susinaikinimo grėsmė“.

„Tai tikra kova tarp gėrio ir blogio“, – sakė jis pranešime, paviešintame SVR ir išplatintame Rusijos naujienų agentūrų.

G. Blake'as taip pat sakė, kad terorizmas „daugelyje pasaulio vietų paliko kruvinų pėdsakų“.

SVR vadovas Sergėjus Nariškinas pasveikino G. Blake'ą su gimtadieniu ir sakė, kad tarnybos pareigūnams jis yra sektinas pavyzdys.

Dirbdamas dvigubu agentu G. Blake'as Sovietų sąjungai perdavė britų itin saugomas paslaptis, tarp jų ir vienas Vakarų planas – iš požeminio tunelio, vedančio į Rytų Berlyną, pasiklausyti sovietų komunikacijos priemonių.

Dezertyras iš Lenkijos 1961 metais atskleidė, kad G. Blake'as šnipinėja Rusijai. Agentas Britanijoje buvo apkaltintas ir nuteistas 42 metams kalėjimo už šnipinėjimą. 1966 metų spalį iš kalėjimo jis pabėgo, padedamas keleto ten sutiktų žmonių.

G. Blake'as du mėnesius slėpėsi pas savo asistentą, o tada, medinėje dėžėje pritvirtintoje po automobiliu, buvo pervežtas per Europą į Rytų Berlyną.

2012 metais interviu Rusijos vyriausybės dienraščiui G. Blake'as sakė puikiai prisitaikęs prie gyvenimo Rusijoje ir vieną kartą per susitikimą su Rusijos žvalgybos pareigūnais juokavo, kad jis tarsi „užsienio gamybos automobilis puikiai prisitaikęs prie Rusijos kelių“.