Šią savaitę JAV prezidentas pradėjo turą po Aziją, kurio metu bandoma sulaukti regiono paramos pažabojant Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programą.

„Šio regiono ir puikių jo žmonių ateitis neturėtų būti laikoma diktatoriaus iškreiptų fantazijų apie smurtinį užkariavimą ir branduolinį šantažą įkaite“, - Vietname rengiamame kasmetiniame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forume sakė D. Trumpas.

JAV administracija mano, kad Kinijos ekonominė įtaka Šiaurės Korėjai yra pagrindinis dalykas, galintis padėti sustabdyti stipriai apsiginklavusio Pchenjano branduolinių ginklų ir raketų programas. JAV laiko Kiniją pagrindine Šiaurės Korėjos režimo branduolines ambicijas galinčia sukontroliuoti šalimi, nes Šiaurės Korėjos ekonomika ir prekyba didžiąja dalimi priklauso nuo Kinijos.

Ketvirtadienį D. Trumpas lankėsi Pekine, kur susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir ragino Kiniją imtis skubių veiksmų dėl Šiaurės Korėjos.

„Kinija gali išspręsti šią problemą lengvai ir greitai, ir aš raginu Kiniją ir puikų jos prezidentą ties tuo stipriai padirbėti“, - sakė D. Trampas.

Pastaraisiais mėnesiais Vašingtonas stengėsi įtikinti sąjungininkes Azijoje priešintis Pchenjanui, ir šis klausimas išliks svarbiausiu D. Trumpui viešint Vietname.