Turkijos, Prancūzijos ir Italijos gynybos ministrai pasirašė memorandumą, pagal kurį konsorciumas „Eurosam“ galės „įvertinti ir apibrėžti Turkijos kariuomenės poreikius“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas prancūzų šaltinis.

Nors susitarimas yra itin ankstyvas etapas, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasveikino teigiamą bendradarbiavimą tarp Aljanso partnerių.

Rugsėjį Ankara sukėlė nerimą kitoms Aljanso narėms, susitarusi su Rusiją dėl modernių zenitinių raketų kompleksų S-400 pirkimo.

„Visuomet palankiai vertiname NATO sąjungininkių bendradarbiavimą įvairiems pajėgumams plėtoti“ – sakė J. Stoltenbergas.

„Tokio pobūdžio operacijos yra geriausias būdas užtikrinti skirtingoms šalims reikalingus pajėgumus, taip pat puikus būdas užtikrinti, kad šie pajėgumai būtų visiškai integruoti į oro erdvės gynybos sistemas.“

Memorandumas pasirašytas NATO susirinkimo Briuselyje kuluaruose. Jis rodo minėtų trijų valstybių „siekį bendradarbiauti priešlėktuvinės gynybos ir raketų „žemė–oras“ sistemų srityse“, – sakė prancūzų šaltinis.

Prancūzijos ir Italijos kariuomenės jau naudoja „Eurosam“ oro gynybos sistemas, o Roma kurį laiką buvo dislokavusi dalį jų Turkijoje, kad apsaugotų NATO sąjungininkės teritoriją nuo raketų atakų iš Sirijos.