Abu lyderiai, susitikę Pekino Didžiojoje liaudies salėje, aptarė branduolinę Šiaurės Korėjos grėsmę ir didžiulį Kinijos prekybos su JAV perteklių.

„Mūsų susitikimas šį rytą... buvo puikus aptariant Šiaurės Korėją ir aš, kaip ir jūs, tikrai manau, kad tam yra sprendinys“, – sėdėdamas priešais Xi Jinpingą sakė D. Trumpas.

JAV lyderis ketvirtadienį ragino Kiniją ir Rusiją sparčiai veikti, kad Šiaurės Korėjos branduolinė krizė būtų išspręsta ir perspėjo, kad „laiko sparčiai mažėja “.

„Turime veikti greitai. Ir, tikiuosi, kad sprendžiant šią problemą Kinija veiks sparčiau ir veiksmingiau negu bet kas kitas“, – jis sakė Pekine.

D. Trumpas padėkojo Xi Jinpingui už Pekino pastangas apriboti prekybą su Šiaurės Korėja ir nutraukti visus bankininkystės ryšius su šia Kinijos sąjungininke, bet taip pat ragino daryti daugiau.

„Kinija gali šią problemą pašalinti lengvai ir greitai. Raginu Kiniją ir jūsų didį prezidentą, kad jis, kaip tikiuosi, labai uoliai dirbs“ šiuo klausimu, pažymėjo jis.

„Apie jūsų prezidentą žinau viena: jeigu jis dėl to uoliai dirbs, tai įvyks. Tai nė kiek neabejotina“, – teigė D. Trumpas.

Jis plačiau nekomentavo, bet tikriausiai spaus Xi Jinpingą toliau riboti prekybą tarp Kinijos ir Šiaurės Korėjos, kurios ekonominė gerovė priklauso nuo prekiavimo su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Xi Jinpingas, kuris ne kartą ragino Jungtines Valstijas ir Šiaurės Korėją surengti derybas ir išspręsti krizę taikiai, D. Trumpui pasakė, kad jų šalys turėtų „stiprinti komunikavimą ir koordinavimą svarbiais tarptautiniais ir regioniniais klausimais, įskaitant Korėjos pusiasalį ir Afganistaną“.

Prekybos klausimu D. Trumpas sakė, kad ankstesnės JAV administracijos leido atsirasti prekybos disbalansui.

„Mes padarysime, kad tai būtų teisinga, ir tai bus nuostabu mums abiems“, – sakė D. Trumpas.

JAV lyderis negailėjo pagyrų Xi Jinpingui, su kuriuo pirmą kartą susitiko balandžio mėnesį, savo poilsiavietėje Floridoje.

„Mano jausmai jums nepaprastai šilti. Kaip sakėme, yra didelė „chemija“, ir, galvoju, mes nuveiksime nuostabių dalykų tiek Kinijai, tiek Jungtinėms Valstijoms“, – sakė jis.

Xi Jinpingas, kuris kalbėjo pirmas, pasakė D. Trumpui: „Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms bendradarbiavimas yra vienintelis teisingas pasirinkimas ir tik (situacija), kai laimi abu, gali nuvesti į geresnę ateitį.“

„Šiuo metu Kinijos ir JAV santykiai yra prie naujo istorinio pradžios taško. Kinija nori dirbti su Jungtinėmis Valstijomis, kad gerbtume vieni kitus, siūlytume abipusės naudos, susitelktume ties bendradarbiavimu, spręstume ir kontroliuotume nuomonių skirtumus“, – pažymėjo Kinijos lyderis.