Per šią kelionę D. Trumpas siekia sukurti tvirtą frontą prieš „žiaurios diktatūros“ Šiaurės Korėjoje branduolines ambicijas.

Prieš atvykdamas į Pekiną D. Trumpas gyrė prezidentą Xi Jinpingą, tačiau kalbėdamas Seule, prezidentas ragino Kiniją daryti daugiau, kad sutramdytų savo Šaltojo karo laikų sąjungininkę.

D. Trumpo administracijai Kinija yra itin svarbi veikėja, galinti padėti pažaboti Šiaurės Korėją, kurios ekonominis išlikimas ir 90 procentų prekybos priklauso nuo Kinijos.

JAV vadovas anksčiau taip pat pasveikino Xi Jinpingą su perrinkimu antrai kadencijai Kinijos komunistų partijos generalinio sekretoriaus poste.

Per „Twitter“ paskelbtoje jo sveikinimo žinutėje sakoma: „Labai laukiu susitikimo su prezidentu Xi Jinpingu, laimėjusiu šią didžią politinę pergalę.“

D. Trumpo žodžiai „politinė pergalė“, panaudoti apibūdinti praėjusio mėnesio Komunistų partijos suvažiavimui, anot analitikų, atskleidžia siekį „suminkštinti“ Xi Jinpingą prieš sunkias kalbas dėl prekybos ir Šiaurės Korėjos.

„Jis stengiasi nuteikti Xi Jinpingą teigiamai, nes turės jam pasakyti daug nemalonių dalykų“, – sakė Honkongo baptistų universiteto Kinijos politikos specialistas Jeanas-Pierre'as Cabestanas.

JAV sąjungininkės Japonija ir Pietų Korėja D. Trumpą pasitiko ištiesusios jam raudoną kilimą, o Xi Jinpingas jį pasveikins dar ekstravagantiškiau: prezidentą pasitiks kariuomenės sargyba, bus surengta ekskursija po Uždraustąjį miestą – imperatorių rūmus Pekine, o vėliau – dosni puota.

D.Trumpas kartu atsivežė verslo ekspertų delegaciją. Tikimasi, kad abi šalys pasirašys kelias sutartys, bet analitikai abejoja, ar tai išsklaidys JAV nuogąstavimus dėl milžiniško Kinijos prekybos pertekliaus.