56 metų buvęs miesto tarybos narys iš Bruklino lengvai įveikė savo varžovę, 36 metų respublikonę Nicole Malliotakis, kurios tėvas yra graikų imigrantas, o motina – kubietė.

Suskaičiavus 79 proc. balsų paaiškėjo, kad B. de Blasio savo poste dirbs dar ketverius metus: jis surinko 65 proc., o D. Trumpą palaikanti N. Malliotakis – 29,7 proc. balsų, paskelbė laikraštis „The New York Times“.

Didžiausios pasaulio ekonomikos finansų sostinėje B. de Blasio, kairiosios pakraipos politikas, vadovauja metiniam 85 mlrd. dolerių (73,5 mlrd. eurų) biudžetui, 295 tūkst. miesto tarnautojų ir 8,5 mln. niujorkiečių.

Nors rinkėjų aktyvumas nebuvo didelis, balsavimas yra laikomas aiškiu pritarimu B. de Blasio nusistatymui prieš D. Trumpą šiame demokratus tradiciškai palaikančiame mieste, kur 80 proc. rinkėjų balsavo už Hillary Clinton ir kur D. Trumpas yra nekenčiamas.

„Viliuosi, kad nuo šiandien, jei žmonės bus su manim, atkursime idėją, kad tai yra nuoseklus demokratų ir progresyviųjų miestas, ir taip bus dar daug metų“, – anksčiau antradienį sakė B. de Blasio.

Nuo pat laiko, kai D. Trumpas iš Penktosios aveniu išsikraustė į Baltuosius rūmus, meras griežtai jam oponuoja ir nuolat smerkia respublikonų prezidento bandymus riboti imigraciją bei panaikinti Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act), priimtą valdant Barackui Obamai ir neoficialiai vadinamą „Obamacare“.

B. de Blasio pelnė pagyrų už tesėtą svarbų kampanijos pažadą inicijuoti visuotinį ikimokyklinį ugdymą nuo ketverių metų ir jau planuoja palaipsniui įtraukti trimečius.

Miesto ekonomikos būklė gera, nusikalstamumas sumažėjęs ir šios tendencijos laikosi jau ilgą laiką, bet entuziazmas dėl mero vis dėlto niekada nebuvo didelis.

Fiziškai impozantiškas, 1,96 m ūgio meras buvo kritikuojamas už ilgas keliones į savo sporto klubą Brukline, vėlavimą ir charizmos, kuria pasižymėjo jo pirmtakas, milijardierius Michaelas Bloombergas, trūkumą.

B. de Blasio atlaikė federalinius ir valstijos tyrimus dėl lėšų rinkimo – jokie kaltinimai jam nebuvo pateikti. Jo sena konfrontacija su policija, kai jis perspėjo savo mišrios rasės sūnų bendraujant su policininkais būti labai „atsargų“, jai seniai antraštėse nebeminima.

Jis nepalaiko draugiškų santykių su Volstritu – jo politika yra pernelyg centro kairėje. Be to, meras buvo kritikuojamas dėl didėjančio benamių skaičiaus.