Įstatymo projektą dėl A. Avakovo atleidimo dar 2016-ųjų rugpjūtį užregistravo Petro Porošenkos bloko frakcijos deputatas Serhijus Kaplinas. Jis tai padarė reaguodamas į vieną incidentą pietinėje Mykolajivo srityje, kai policininkai nušovė vieną vyrą.

Aiškinamajame įstatymo projekto rašte teigiama, kad policininkai sulaikydami įtariamuosius masiškai naudoja ginklus ir tokiu būdu šiurkščiai pažeidžia žmogaus teises. Be to, dokumento autorius pažymi, kad reformavus teisėsaugą, nusikaltimų skaičius išaugo, tačiau išaiškinamas tik kas dešimtas nusikaltimas.

Oleksandras Avakovas

Apie A. Avakovo atleidimą imta kalbėti iškilus „kuprinių bylai“, kurioje figūruoja vidaus reikalų ministro sūnus Oleksandras Avakovas. Ta byla yra susijusi su galimu valstybės lėšų grobstymu Vidaus reikalų ministerijos vykdytame kuprinių pirkime.

Vis dėlto, anot Ukrainos parlamento pirmininko Andrijaus Parubijaus, A. Avakovo autoritetas yra pakankamai stiprus.

„Manau, kad balsuodami privalome išreikšti palaikymą vidaus reikalų ministrui, kad jis ir toliau galėtų vykdyti savo įsipareigojimus Ukrainos valstybei“, – prieš balsavimą sakė jis.

Tuo tarpu deputatas Ivanas Krulka iš frakcijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) pareiškė, kad įstatymo projektas dėl A. Avakovo atleidimo tėra Petro Porošenkos bloko ir „Liaudies fronto“ frakcijų „santykių aiškinimasis“.