Todėl dvidešimt kelerių metų Devinas Kelley, sekmadienį Teksaso bažnyčioje nušovęs 26 žmones, perėjo patikrinimą ir nusipirko šaunamųjų ginklų. Jeigu jo teistumas būtų buvęs deramai užfiksuotas, jo bandymas įsigyti ginklą būtų sukėlęs aliarmą.

„Pradinė informacija rodo, kad Kelley smurtinio nusikaltimo Hollomano oro pajėgų bazės Specialiųjų tyrimų biuras nesuvedė į Nacionalinio kriminalinės informacijos centro duomenų bazę“, – sakoma oro pajėgų atstovės Ann Stefanek pareiškime.

Minima duomenų bazė yra viena iš trijų, tikrinamų pagal Nacionalinę kriminalinės praeities greitojo patikrinimo sistemą (NICS). Ja licencijuoti pardavėjai įstatymiškai įpareigoti naudotis, tikrindami pirkėjų biografijas pagal 1993 metų Brady aktą. Šis įstatymas buvo priimtas siekiant mažinti ginkluotą nusikalstamumą.

Nors licencijuoti pardavėjai privalo tikrinti pirkėjus, to daryti neprivalo privatūs pardavėjai. Tai didelė dabar galiojančios tvarkos spraga, sudaranti sąlygas be jokių patikrinimų nusipirkti ginklą, pavyzdžiui, per ginklų parodas ar internetu.

D. Kelley 2012 metais karo lauko teismas nuteisė dėl dviejų kaltinimų smurtavus prieš žmoną ir posūnį, ir tai reiškia, kad pagal federalinius įstatymus jam buvo „draudžiama pirkti šaunamųjų ginklų ar jų turėti “, sakė A. Stefanek.

„Švari“ biografija

Be D. Kelley atvejo tyrimo oro pajėgos dar vykdo „nuodugnų patikrinimą“, norėdamos įsitikinti, ar tinkamai persiųsti kitų bylų duomenys, sakė atstovė.

Metus atsėdėjęs kalėjime D. Kelley buvo negarbingai atleistas iš oro pajėgų dėl „blogo elgesio“.

FTB specialusis agentas Christopheris Combsas pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad D. Kelley biografija buvo pagal reikalavimus patikrinta, bet diskvalifikuojančios informacijos sistemoje nebuvo.

„Galiu jums pasakyti, kad dėl keturių jo pirkinių NICS atliko reikiamus patikrinimus, – sakė Ch. Combsas. – Sistemose ... nebuvo jokios ... informacijos, kuri sakytų, kad jam negalima nusipirkti šaunamojo ginklo.“


Ch. Combsas nepatikslino, kada minimi ginklai buvo nupirkti ir ar šie ginklai buvo panaudoti per šaudymą bažnyčioje.

Teksaso gubernatorius Gregas Abbottas anksčiau pirmadienį sakė, kad D. Kelley nebuvo išduotas leidimas ginklui, tikriausiai turėdamas omenyje leidimą slapta nešiotis ginklą, nes pagal valstijos įstatymus leidimo ginklo turėjimui nereikia.

D. Kelley į 1-ąją baptistų bažnyčią apie 400 gyventojų turinčiame Saderland Springso miestelyje, esančiame maždaug už 50 km nuo San Antonijaus, atėjo ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu „Ruger“. Jo aukų amžius – nuo penkerių iki 72 metų. Dar 20 žmonių per išpuolį buvo sužeisti.

Pareigūnai sakė, kad savo automobilyje jis dar turėjo du pistoletus – 5,6 mm kalibro „Ruger“ ir 9 mm kalibro „Glock“.

D. Kelley siautėjimą bažnyčioje galėjo išprovokuoti šeimos ginčas, sakė pareigūnai.

Netrukus po šaudynių D. Kelley mirė nuo šautinės žaizdos; manoma, kad jis nusišovė.