Jie buvo įvardyti teismo procese, kuriame indonezietės Siti Aisyah ir vietnamietės Doan Thi Huong yra kaltinamos Kim Jong Namo nužudymu vasario 13 dieną Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste.

Netikras Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno brolis buvo nužudytas įtrinant jam į veidą nervus paralyžiuojančios medžiagos VX. Įžūlus nužudymas pribloškė visą pasaulį.

Šiuo metu teisiamos moterys buvo areštuotos kelios dienos po nužudymo. Jeigu jų kaltė bus pripažinta, moterims gali būti skirta mirties bausmė pakariant.

Vis dėlto jos padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus ir tvirtina, kad buvo apgautos, jog joms buvo pasakyta, kad jos dalyvauja pokšte, organizuojamame vienam realybės televizijos šou. Jų advokatai kaltina Šiaurės Korėjos agentus.

Moterų teismas Malaizijoje prasidėjo spalio 2 dieną. Kaltinamajame akte sakoma, kad dar keturi ieškomi asmenys yra įtariami drauge su Siti Aisyah ir Doan Thi Huong nužudę Kim Jong Namą, bet jų vardai nenurodomi.

Tačiau pirmadienį pagrindinis tyrimą atliekantis pareigūnas Wanas Azirulas Nizamas Che Wanas Azizas netoli Kvala Lumpūro esančio Šah Alamo Aukštajame teisme paliudijo, kad tas ketvertas yra Šiaurės Korėjos vyrai, po nužudymo pabėgę iš Malaizijos.

Teisiamos moterys žinojo jų slapyvardžius, sakė jis.

34 metų Hong Song Hacas buvo žinomas kaip „ponas Changas“, 33 metų Ri Ji Hyonas – kaip „ponas Y“, 57 metų Ri Jae Namas buvo vadinamas Hanamori, O Jong Gilas – Jamesu.

Malaizijos prašymu po nužudymo Interpolas dėl šių vyrų paskelbė raudonuosius perspėjimus. Tai reiškia, kad Interpolui priklausančių šalių policija turi dalytis informacija apie įtariamuosius ir, pasitaikius galimybei, areštuoti bei išduoti šių asmenų ieškančiai valstybei.

Teisme buvo pademonstruota saugumo kamerų nufilmuota medžiaga, rodanti, kad minimi vyrai, į Malaiziją atvykę per laikotarpį nuo sausio pabaigos iki vasario pradžios, nužudymo dieną buvo oro uoste.

Matyti, kad jie po nužudymo persirengė, o paskui išvyko. Trys iš jų iš Kvala Lumpūro išskrido į Džakartą, sakė Wanas Azirulas Nizamas Che Wanas Azizas. Jis neprisiminė, kur išvyko ketvirtas įtariamasis.

Kim Jong Namo nužudymas išprovokavo piktą Šiaurės Korėjos ir Malaizijos ginčą. Pchenjanas yra kaltinamas šios žmogžudystės užsakymu. Šiaurės Korėja kaltinimą neigia.