Vos per kelias valandas, kai tik karalius Salmanas paskelbė pradedantis kovą su korupcija, saugumo pajėgos sulaikė princus, milijardierius, ministrus ir buvusius aukštus pareigūnus.

Tarp sulaikytųjų atsidūrė ir milijardierius princas Alwaleedas bin Talalas, jis buvo sulaikytas savo stovykloje dykumoje, teigė vienas aukštas Saudo Arabijos pareigūnas.

Iki vidurnakčio žiniasklaidai jau buvo nutekėjusios įtariamųjų tapatybės: pirmiausia – trumpiniai, o vėliau – ir pilni vardai, rašo bloomberg.com.

Karalius iš įtakingos Nacionalinės gvardijos vadovo posto taip pat pašalino princą Mitebą bin Abdullah – vieną iš paskutinių aukštų karališkosios šeimos atstovų, išgyvenusių virtinę kabineto pertvarkymų, kurie leido į valdžią ateiti jo sūnaus sąjungininkams.

Princas Mohammedas sosto įpėdiniu tapo birželį, kai per rūmų valymą buvo pašalintas jo pusbrolis.

Šios kampanijos mastas atitinka princo, užsienyje žinomo kaip MBS, stilių, kurį lydi šokas ir pagarbi baimė.

Mohammedas bin Salmanas jau nuo 2015 metų pradėjo precedento neturinčią pertvarką, kuria siekia parengti ekonomiką erai be naftos, įsivėlė į karą su Jemenu ir nutraukė diplomatinius bei transporto ryšius su kaimyniniu Kataru.

Šiuo metu jis yra perėmęs beveik kiekvieno valdžios lygmens kontrolę, pradedant gynyba ir baigiant naftos politika.

Įtakingų priešininkų nušalinimas seniai yra plano dalis, nutiesiant princui Mohammedui kelią į sostą, ir „dabar iki šio tikslo jam liko tik keli žingsniai“, televizijai „Bloomberg“ teigė Eurazijos grupės Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos departamento vadovas Ayhamas Kamelis.

Mohammedas bin Salmanas

Šiuo valymu taip pat siekiama paskleisti platesnę žinią susijusiems asmenims: „Mohammedui bin Salmanui reikės lojalumo“, sakė jis.

„Kova su korupcija tikrai yra nauja kampanija Saudo Arabijoje ir tai – Mohammedo bin Salmano pastangos parodyti, kad jis yra reformistas, populiari figūra, kuri rūpinasi žmonėmis. Tačiau tai neabejotinai turi ir politinę dimensiją“, – sakė A. Kamelis.

Investuotojų pastangos

Šie sulaikymai gali išgąsdinti vietos ir užsienio investuotojus, kurie stengiasi pasinaudoti sparčiais pokyčiais, krečiančiais šią karalystę.

Prieš dvi savaites Mohammedas bin Salmanas pristatė planus statyti Neomą – prie Raudonosios jūros numatytą megamiestą, kuriam buvo pritraukta daugiau kaip 500 mlrd. dolerių investicijų.

Praėjusį mėnesį vienoje konferencijoje, kuri buvo surengta Rijado suvažiavimų centre netoli viešbučio „Ritz Carlton“, dalyvavo vieni stambiausių pasaulio bankininkų ir finansininkų, įskaitant „Blackstone Group LP“ vadovą Stepheną Schwarzmaną.

Sekmadienio rytą vienas reporteris, mėginęs patekti į šį kompleksą, rado jį uždarytą – masyvūs vartai kaip niekada buvo aklinai užverti, o aplinkui nesimatė nė vieno sargybinio – tai kurstė spėliones, kad čia gali būti laikomi per naktį sulaikyti asmenys.

Mobiliuoju telefonu atsiliepęs vienas budintis darbuotojas nurodė, kad 492 numerių viešbutis uždarytas, o svečiams buvo pasakyta, kad viešbutis buvo perduotas vyriausybės reikmėms.

Alwaleedo sulaikymas

Princo Alwaleedo, stambaus tokių įmonių kaip „Citigroup Inc.“ ir „Twitter Inc.“ akcininko, sulaikymas „gali gerokai atvėsinti tarptautinį interesą investuoti į sosto įpėdinio itin propaguojamą projektą „Vision 2030“, kuriuo siekiama naujuoju ekonomikos varikliu paversti privatų sektorių, nedirbantį su nafta“, pažymi Wilsono centro Artimųjų Rytų ekspertas Davidas Ottaway.

Tiesa, užsienio investuotojai nebuvo pagrindinė MBS auditorija. Panašu, kad princas labiau stengėsi įsiteikti jauniems Saudo arabams, kuriems teko didžiausia smukusių naftos kainų našta ir kurie privačiai bei socialinėje žiniasklaidoje nuolat skundžiasi, kad karalystės elitas yra atsidūręs aukščiau įstatymo viršenybės.

Visuomenės reakcija iš pradžių buvo palanki.

Daug žmonių dalijosi ištrauka iš anksčiau šiais metais daryto interviu, kuriame sosto įpėdinis tvirtino, kad niekas nėra aukščiau įstatymo.

Sekmadienį tarp socialinio tinklo „Twitter“ grotažymių – svarbaus rodiklio šalyje, kur rinkimai yra uždrausti, – plito ir tokios grotelės, kurios šiuos sulaikymus vadino „Lapkričio 4-osios revoliucija“.

Alwaleedas bin Talalas

Saudų pasididžiavimas

Šis sprendimas „paskatino mus didžiuotis, kad esame Saudo Arabijos piliečiai“, per vieną interviu teigė rytinio Chobaro miesto gyventoja Fatimah Al-Qhtani.

„Mūsų vadovybė užtikrino, kad mes visi esame lygūs, kad tarp mūsų nėra vietos korupcijai ir kad mes visi turime atsakyti už tai, ką darome“, – sakė ji.

Tačiau pokalbiai su dar septyniais saudo arabais, kurie prašė neskelbti jų pavardžių, atskleidė prieštaringesnes reakcijas.

Kai kurie iš jų šiuos veiksmus vertino kaip ženklą, kad net valdžios asmenys turi būti atskaitingi, net jei tai kvepia kova dėl valdžios. Kiti manė, kad tai tėra grynas politinis žaidimas.

Šeštadienį karalius taip pat nušalino ekonomikos ir planavimo ministrą Adelį Fakeih ir į jo vietą paskyrė savo pavaduotoją Mohammadą Al Tuwaijri. A. Fakeih, kuris buvo artimas MBS, nušalinimas padės „apsisaugoti nuo kalbų, kad šis žingsnis buvo kritikų ar potencialių varžovų medžioklė“, sakė regioninio saugumo analitikė Miriam Eps iš konsultacinės rizikų valdymo agentūros „Le Beck International“.

„Jis nebus regimas kaip kritikas ar kliūtis MBS“, – pažymėjo ji.

M. Al Tuwaijri, buvęs „HSBC Holdings“ bankininkas, jau buvo sosto įpėdinio vidaus rato narys, atsakingas už ekonomikos reikalus mažinant priklausomybę nuo naftos.

Per pastaruosius dvejus metus vyriausybė apkarpė subsidijas ir apribojo išlaidas, kad sumažintų besipučiantį biudžeto deficitą. Valdžia kitais metais taip pat planuoja pirmą kartą įvesti pridėtinės vertės mokesčius.

Nors šios taupymo priemonės pažeidžia dešimtmečių senumo socialinį kontraktą, paremtą gerovės atlygiu už nekvestionuojamą lojalumą, „regima kova su korupcija šaliai parodo, kad jie gali pasitikėti vyriausybe, jog ji nepiktnaudžiaus jų pinigais“, sakė M. Eps.

Tačiau artimiausiu metu didžiausios arabų šalių ekonomikos pokyčių mastas gali priversti verslą stabtelėti ir tik paskui ryžtis didesniems įsipareigojimams.

„Ataka prieš svarbias Saudo Arabijos ekonomikos figūras tikrai trikdo, – sakė Teksaso Žemės ūkio ir mechanikos universiteto tarptautinių santykių profesorius ir Saudo Arabijos specialistas Gregory Gause`as. – Tai laikas, kai karalystė skatina tiek vietinio privataus sektoriaus, tiek užsienio investicijas.“

Mitebas bin Abdullah

Suimti dešimtys įtakingų veikėjų

DELFI primena, kad Saudo Arabijoje dešimtys aukšto rango veikėjų, tarp jų karališkosios šeimos narių, ministrų ir vienas iškilus verslo magnatas, šeštadienį buvo suimti per „lemiamą“ antikorupcinę operaciją, pranešė pareigūnai.

Tačiau kai kurie apžvalgininkai šiuos reidus laiko karalystės sosto įpėdinio mėginimu konsoliduoti valdžią.

Milijardierius princas Al Waleedas bin Talalas buvo tarp 11 princų, suimtų šeštadienio vakarą, sakoma valstybinės žiniasklaidos pranešimuose.

Ši areštų banga buvo surengta praėjus nedaug laiko po komisijos, vadovaujamos įtakingo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, įsteigimo pagal karališkąjį įsaką.

Be to, buvo pakeisti keli svarbūs pareigūnai, tarp jų Nacionalinės gvardijos vadovas, anksčiau laikytas pagrindiniu pretendentu perimti sostą, karinių jūrų pajėgų vadas ir ekonomikos ministras.

Šis dramatiškas valymas buvo surengtas ultrakonservatyvioje Saudo Arabijoje vykstant precedento neturinčioms socialinėms ir ekonominėms transformacijoms, susijusioms su princo Mohammedo užmoju sumažinti šalies priklausomybę nuo naftos eksporto.

Saudo Arabijai priklausanti televizija „al Arabiya“ nurodė, kad 11 princų, keturi dabartinės vyriausybės ministrai ir dešimtys buvusių kabineto narių buvo areštuoti komisijai iš naujo atvertus virtinę senų bylų – pavyzdžiui, dėl 2009 metais Raudonosios jūros uostamiestį Džidą nusiaubusių potvynių.

Valstybinė Saudo Arabijos naujienų agentūra SPA savo pranešime rašo, kad komisijos tikslas – „apsaugoti viešąsias lėšas, nubausti korumpuotus ir savo tarnybine padėtimi piktnaudžiavusius asmenis“.

Bendrovės „Kingdom Holding“, kurios 95 proc. akcijų kontroliavo princas Al Waleedas, vertė sekmadienį nusmuko 9,9 proc., kai darbą pradėjusią Saudo Arabijos vertybinių popierių biržą supurtė žinia apie šio karališkosios šeimos nario areštą.

Princas Al Waleedas yra vienas turtingiausių žmonių Vidurio Rytuose – jis yra investavęs į bendroves „Twitter“, „Apple“, Ruperto Murdocho žiniasklaidos imperiją „News Corporation“, investicinį banką „Citigroup“, viešbučių tinklą „Four Seasons“. Be to, neseniai jis investavo į pavežėjimo paslaugas teikiančią kompaniją „Lyft“.

Jis taip pat yra žinomas kaip vienas aktyviausiai pasisakančių Saudo Arabijos karališkosios šeimos narių ir seniai palaiko siūlymus užtikrinti karalystės moterims didesnes teises.

Princo biuras jokių komentarų apie jo areštą nepateikė.

„Šia (operacija) karalystė skelbia naują skaidrumo, aiškumo ir atskaitomybės politikos erą“, – SPA citavo finansų ministrą Mohammedą al Jadaaną.

„Šie ryžtingi sprendimai apsaugos investicijų aplinką ir padidins pasitikėjimą įstatymų viršenybe“, – pridūrė jis.

Karalystės aukščiausioji dvasininkų taryba irgi gyrė „svarbias“ pastangas kovoti su korupcija ir faktiškai suteikė religinį šių griežtų veiksmų palaikymą.

Vienas šaltinis civilinės aviacijos tarnybose sakė naujienų agentūrai AFP, kad saugumo pajėgos uždraudė privačių reaktyvinių lėktuvų skrydžius – tikriausiai mėgino užkirsti kelią įtakingiems veikėjams pabėgti iš šalies.

„Smūginės bangos“

„Šių areštų apimtis ir mastas atrodo neturintys precedento Saudo Arabijos naujausių laikų istorijoje“, – AFP sakė Teksase įsikūrusio Rice'o universiteto Bakerio viešosios politikos instituto darbuotojas Kristianas Ulrichsenas.

„Jeigu pranešimai apie princo Al Waleedo bin Talalo sulaikymą yra tikri, tai pasiųs smūginių bangų šalies ir tarptautinėje verslo bendruomenėje“, – pažymėjo jis.

Prieš mažiau nei dvi savaites princas Mohammedas pasveikino tūkstančius pasaulio verslo lyderių, atvykusių į Rijade vykstantį investuotojų forumą, per kurį buvo stengiamasi pabrėžti jo vykdomą reformų programą.

32 metų Mohammedas bin Salmanas, dažnai vadinamas tiesiog MBS, gali tapti pirmuoju iš „tūkstantmečių sandūros vaikų“, užimsiančių sostą šalyje, kur šiuo metu pusė gyventojų yra jaunesni kaip 25 metų. Vis dėlto neaišku, kada jis galėtų perimti karalystės vairą.

Princas Mohammadas jau dabar kai kurių laikomas faktiniu šalies valdytoju – jis kontroliuoja visus svarbiausius vyriausybės svertus, pradedant gynyba, baigiant ekonomika. Manoma, kad yra nusiteikęs numalšinti bet kokį nepaklusnumą šalies viduje prieš oficialiai perimdamas valdžią iš savo 81 metų tėvo, karaliaus Salmano.

Rugsėjį tarnybos suėmė daugiau kaip dvi dešimtis žmonių, tarp kurių esama įtakingų dvasininkų. Aktyvistai šią areštų bangą pasmerkė kaip koordinuotą susidorojimą.

Analitikai sakė, kad daugelis iš tų suimtųjų nepritarė princo Mohammedo agresyviai užsienio politikai, įskaitant Persijos įlankos kaimyno Kataro blokadą, taip pat kai kurioms drąsioms vidaus politikos reformoms, įskaitant valstybinių objektų privatizaciją ir subsidijų mažinimą.

Per naujausią valymą princas Mitebas bin Abdullah buvo atleistas iš Nacionalinės gvardijos vado pareigų. Tikėtina, kad po šio žingsnio sosto įpėdinio įtaka karalystės saugumo institucijoms dar labiau padidės.

Pasak analitikų, princo Mohammedo staigus iškilimas ir jo agresyvūs bei gerai apskaičiuoti veiksmai atrodo tarsi pasiskolinti iš Shakespeare'o dramos. Birželį karalius Salmanas atėmė sosto įpėdinio titulą iš nemalonėn patekusio 58 metų princo Mohammedo bin Nayefo ir suteikė jį savo sūnui.

Tuo metu Saudo Arabijos televizijos rodė, kaip barzdotas princas Mohammedas bučiuoja ranką vyresniam princui ir prieš jį atsiklaupia, demonstruodamas pagarbą. Vėliau Vakarų žiniasklaida pranešė, kad buvusiam sosto įpėdiniui buvo skirtas namų areštas, nors Rijado pareigūnai tai griežtai neigė.

Įsitvirtinęs valdžioje princas Mohammedas stengėsi kurti liberalaus reformatoriaus įvaizdį. Jis ėmėsi virtinės drąsių pertvarkymų, įskaitant ateinančių metų birželį įsigaliosiantį leidimą moterims vairuoti.