Sunitiška karalystė pareiškė, kad ta ataka „gali būti prilyginta karo aktui“.

Saudo Arabija iš Jemeno šeštadienį paleistą raketą numušė, jos nuolaužos nukrito Rijado tarptautinio oro uosto teritorijoje. Ši ataka buvo įvykdyta Jemeno sukilėliams pastebimai suaktyvėjus.

Teherano remiami šiitai sukilėliai pirmąkart nutaikė balistinę raketą į Saudo Arabijos sostinę, ir šis žingsnis pabrėžia Jemeną krečiančio konflikto didėjančią grėsmę.

„Dėl to koalicijos pajėgų vadovybė laiko tai... Irano režimo įžūlia karine agresija, kuri gali būti prilyginta karo aktui“, – sakoma Saudo Arabijos valstybinės naujienų agentūros SPA pranešime.

Numuštos raketos nuolaužos nukrito Karaliaus Khalido tarptautiniame oro uoste į šiaurę nuo Rijado. Pareigūnai nepranešė apie jokią didesnę žalą arba žuvusius žmones.

Sudėtingame Jemeno konflikte dalyvauja Saudo Arabijos remiama prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybė ir šiitiškojo Irano palaikomi husių sukilėliai.

Saudo Arabijos pranešime sakoma, kad Jemeno sienos uždaromos siekiant „užkamšyti patikros procedūrų spragas, leidžiančias toliau kontrabanda gabenti raketas ir karinę įrangą Jemene veikiančioms husių sukarintoms grupėms, ištikimoms Iranui“.

Nors oro ir jūrų uostai bei sausumos sienos perėjos laikinai uždaromos, Saudo Arabija pasižadėjo užtikrinti „pagalbos ir humanitarinių darbuotojų atvykimą ir išvykimą“.

„Koalicija ... patvirtina karalystės teisę reaguoti į Irano (veiksmus) tinkamu laiku ir forma“, – sakoma pranešime.

Šis pranešimas pasirodė kitą dieną po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimo, kad ji yra atsakinga už sekmadienį surengtą didelę ataką Jemeno vyriausybės tvirtovėje Adene. Per kovotojų išpuolius šiame uostamiestyje žuvo mažiausiai 15 žmonių.

IS ir jos ekstremistinė varžovė „al Qaeda“ pasinaudojo karu Jemene, kad įtvirtintų savo pozicijas didelėje šalies pietinio regiono dalyje.

Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) Jemeno pietuose aktyviai veikia jau daug metų, bet IS tik pastaruoju metu prisiėmė atsakomybę už kelias atakas prieš kariuomenė ir šiitus, kuriuos šis radikaliųjų sunitų judėjimas laiko atskalūnais.

Kaip rodo Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenys, per 2015 metais prasidėjusį karą žuvo jau daugiau kaip 8 650 žmonių, dar beveik 49 tūkst. buvo sužeisti.