„2018 metais mūsų gynybos išlaidos sieks 518 mln. eurų; ši suma dar niekada nebuvo tokia didelė“, – vyriausybės atstovai spaudai citavo J. Ratą.

Estija rimtai vertina išlaidas gynybai ir investuoja tiek į vyriausybines gynybines galimybes, tiek į kolektyvinę gynybą bei diplomatiją, kuri yra mūsų saugumo priešakyje“, – sakė premjeras.

„Ypač išskiriu Europos Sąjungos gynybinį bendradarbiavimą, kuris ėmė sparčiai vystytis. Kaip ES pirmininkaujanti šalis stengiamės tą tempą išsaugoti. Dabar ir ateityje svarbu, kad tarp ES ir NATO, kurie yra saugumo kertiniai akmenys, nebūtų konkuravimo ar nereikalingo dubliavimo momentų“, – pridūrė J. Ratas.

Estijos vyriausybės vadovas pabrėžė, kad šalies gynybos biudžetas ir toliau sudarys 2 proc. nuo BVP. Be to, Estija ruošiasi investuoti į infrastruktūrą, būtiną sąjungininkų priėmimui, bei finansuoti dabartinės vyriausybės įsteigtą gynybos fondą, skirtą šaudmenų atsargoms kaupti.

J. Ratas taip pat sakė, kad pagal Gynybos pajėgų 10 metų vystymosi programą šauktinių karių skaičius kitąmet padidės nuo 3 200 iki 4 000.