„Kaip paaiškėjo, politikui Mikalajui Statkevičiui, areštuotam už akciją prieš karines pratybas „Zapad 2017“, jam nedalyvaujant papildomai dar skirta 10 parų (arešto)“, – sakoma judėjimo pranešime.

Spalio 30 dieną aktyvistas buvo sulaikytas už surengtą protesto akciją ir penkioms paroms uždarytas į areštinę.

Judėjimas „Už laisvę“ vienija Baltarusijos demokratines jėgas; organizacijai priklauso apie 2 tūkst., narių. Ją po prezidento rinkimų 2006 metais įkūrė bendras demokratinių jėgų kandidatas į prezidentus Aleksandras Milinkevičius.

M. Statkevičius – paleistos Baltarusijos socialdemokratų partijos lyderis – dalyvavo 2010 metų prezidento rinkimuose. Jis yra vienas iš visuomeninio judėjimo „Baltarusijos kariškių susivienijimas“ (Biełaruskaje Zhurtavannie Vajskoucau) įkūrėjų.

2010 metų gruodžio 19 dieną, paskelbus apie ilgamečio šalies vadovo Aleksandro Lukašenkos pergalę rinkimuose, opozicija organizavo akciją sostinės Nepriklausomybės aikštėje, peraugusią į masinius neramumus. Per juos buvo sulaikyta daugiau nei 600 aktyvistų, tarp jų ir M. Statkevičius.

2011 metų gegužę Minsko rajoninis teismas nuteisė M. Statkevičių už masinių riaušių organizavimą ir skyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę sugriežtinto režimo kolonijoje.

2015 metų rugpjūčio mėnesį M. Statkevičiui ir virtinei kitų įkalintų opozicijos aktyvistų buvo suteikta prezidento malonė.

Sugrįžęs į laisvę M. Statkevičius ir toliau rengia įvairius protesto mitingus. Šių metų pradžioje jis organizavo „Įpykusių baltarusių eitynes“ prieš vadinamąjį „veltėdžių“ mokestį.

Praėjusį mėnesį M. Statkevičius savo šalyje organizavo du renginius: spalio 21 dieną vykusias antivyriausybines eitynes ir Stalino politinių represijų aukų minėjimą.