Tuo metu Europoje skamba nauji raginimai Europai rasti už šį išpuolį atsakingus asmenis.

Kampanijas prieš korupciją vykdžiusi moteris po pamaldų bus palaidota Mostoje, netoli vietos, kur spalio 16 dieną sprogo tinklaraštininkės automobilyje paslėpta bomba. Ši reta ataka pateko į pasaulio žiniasklaidos pirmuosius puslapius.

53 metų D. Caruana Galizia ne vienerius metus rašė apie korupciją premjero Josepho Muscato artimoje aplinkoje, o pastaruoju metu jos žurnalistinių tyrimų taikiklyje buvo atsidūrusi ir opozicija.

Po žurnalistės nužudymo jos artimieji apkaltino J. Muscatą atvėrus sukčiams kelią į vyriausybę ir leidus įsivyrauti nebaudžiamumo atmosferai, dėl kurios Malta tapo „mafijos sala“.

Nors Maltoje paskelbta gedulo diena, ceremonijoje nesitikima išvysti valstybės atstovų. D. C. Galizios šeima sakė nenorintys, kad ceremonijoje dalyvautų premjeras ar Maltos prezidentas, o žurnalistų irgi paprašė neatvykti.

Tuo tarpu Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani ir ESBO atstovas žiniasklaidos laisvės klausimais Harlemas Desiras abu laukiami katalikų bažnyčioje 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku) prasidėsiančiose pamaldose.

„Žurnalistų teisė tirti, užduoti nepatogius klausimus ir veiksmingai atlikti savo darbą yra mūsų vertybių pagrindas ir privalo būti užtikrintas“, – penktadienį pareiškė Europos Komisija.

Aštuonios didžiausios pasaulinės naujienų organizacijos Komisiją ragina ištirti nužudymą ir sako, kad negalima leisti, jog žudikai pasiektų „aiškų tikslą nutildyti jos tyrimą dėl korupcijos Maltos aukščiausiuose lygmenyse“.

Po šiuo raginimu pasirašė BBC žinių ir naujienų direktorius Jamesas Hardingas, prancūzų dienraščio „Le Monde“ vadovas Jerome'as Fenoglio, britų laikraščio „The Guardian“ vyriausioji redaktorė Katherine Viner ir „The New York Times“ vyriausiasis redaktorius Deanas Baquetas.

Žiniasklaidos atstovai taip pat ragina pradėti tyrimą dėl žiniasklaidos Maltoje nepriklausomybės, atkreipdami dėmesį į nerimą keliančias EK išvadas, kurios leidžia manyti, kad Malta „yra vienintelė ES valstybė, kurioje politinės partijos valdo tokią didelę dalį žiniasklaidos“.