„Sunkiausia humanitarinė padėtis išlieka prie at Tanfo“, – sakė Rusijos Gynybos ministerijos Sirijos taikinimo centras. Tose apylinkėse įsikūrusios kareivinės, kur JAV ir kitų šalių kariuomenės apmoko su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) kovojančių pajėgų kovotojus.

Dešimtys tūkstančių pabėgėlių iš Sirijos Rukbano pabėgėlių stovyklos netoli pasienio su Jordanija negali gauti humanitarinės pagalbos, nes prie ten esančios JAV „neteisėtai pastatytos karinės bazės negalima prisiartinti 55 km spinduliu, grasinama mirtimi“, pabrėžė taikinimo centras.

JAV kariuomenės ir vadinamosios tarptautinės koalicijos veiksmai at Tanfe šiurkščiai pažeidžia tarptautinius humanitarinius įstatymus ir gali būti traktuojami, kaip karo nusikaltimas“, – Rusijos naujienų agentūrų cituojamame pranešime rašo taikinimo centras.

Anksčiau šį mėnesį Maskva apkaltino JAV remiant IS džihadistus ir sudarant jiems sąlygas at Tanfo kareivinių apylinkių vykdyti kontrpuolimus rytų Sirijoje.

At Tanfas yra prie svarbaus greitkelio, jungiančio Damaską su Bagdadu. Jau ne kartą buvo iškilęs pavojus, kad miestą užims Irano remiamos pajėgos, ištikimos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

Anot Vašingtono, minėtas kareivines naudoja JAV ir britų specialiosios pajėgos, apmokančios Sirijos grupes, kovojančias su IS džihadistais.

Rusija nuo 2015 metų Sirijoje vykdo antskrydžių kampaniją. Maskva įsitraukė į šį B. al Assado režimo pusėje ir persvėrė konfliktą Damasko vyriausybės naudai.