Po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių rugsėjo rinkimų visą politinį spektrą apimančios stovyklos bando suformuoti stabilią vyriausybę, bet derybų rezultatas vis dar labai neaiškus.

„Prie stalo sėdi keturios partijos, kurios tikrai yra labai tolimos viena kitai“, – sakė Katrin Goering-Eckardt iš kairiosios Žaliųjų partijos, dalyvaujančios derybose su A. Merkel konservatorių bloku ir libertarine Laisvąja demokratų partija (FDP).

Siekiama iki metų pabaigos suformuoti beprecedentę federalinę „Jamaikos koaliciją“. Ji taip vadinama, nes derybose dalyvaujančių partijų spalvos atitinka Jamaikos vėliavos spalvas.

A. Merkel, kurios pozicijos po rinkimų susilpnėjo, penktadienį įvertins preliminarių derybų pažangą. Statymai visiems derybų dalyviams yra itin dideli.

Derybų žlugimas galėtų išprovokuoti naujus rinkimus, o A. Merkel konservatoriams toks scenarijus tikriausiai atsieitų labai brangiai. Tikėtina, kad po rinkimų dar labiau sustiprėtų kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

„Jei aljansas nesusiformuos, Merkel galas“, – rašė savaitraštis „Die Zeit“.

Derybos, kurios iš lėto prasidėjo praėjusį mėnesį, dabar įgauna tempą. Tačiau praėjusią savaitę įvyko piktų susirėmimų opiais klausimais, pavyzdžiui, dėl imigracijos ir kovos su klimato pokyčiais.

Pažanga buvo tokia menka, kad derybininkai nusprendė šią savaitę iš esmės nebeaptarinėti šių klausimų, vildamiesi pasistūmėti į priekį mažiau ginčų keliančiomis temomis.

„Motinos Teresės“ tipas

Asmeninė „chemija“ tarp itin skirtingų derybose dalyvaujančių asmenybių taip pat nebuvo tvari.

FDP derybininkas Wolfgangas Kubicki, derybų pradžioje supykdęs žaliųjų K. Goering-Eckhardt rankos pabučiavimu, šią savaitę apkaltino ją esant teisuoliško „motinos Teresės“ tipo.

„Jautiesi taip, kad jei laikaisi kitokios nuomonės, esi blogas žmogus“, – skundėsi jis.

Alexander'as Dobrindtas iš Bavarijoje veikiančios Krikščionių socialinės sąjungos (CSU), A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) partnerės, apkaltino žaliuosius, neatsisakančius pabėgėliams palankios pozicijos, provokuojant derybų žlugimą.

„Bet kas, nematantis AfD sėkmės ir jos sąsajų su pabėgėlių krize, iš tikrųjų nerimtai vertina vyriausybės formavimą“, – sakė jis, turėdamas omenyje per rinkimus iki beveik 13 proc. padidėjusią paramą šiai antiimigracinei partijai.

Politologė Ursula Muench daugelį užsipuolimų atmetė kaip patyrusių profesionalų dirbtines pozas.

Tačiau ji sakė, kad vis dėlto esama „esminių“ nesutarimų, ypač tarp CSU ir žaliųjų, dėl globalizacijos ir kultūrinio identiteto, kuriuos bus ypač sunku išspręsti.

„Tai ne maži kompromisai, su kuriais galima sutikti – jie sukasi aplink klausimą „Kiek atvirą ar apsaugotą norite padaryti Vokietijos visuomenę?“, – naujienų agentūrai AFP sakė U. Muench, kuri vadovauja netoli Miuncheno įsikūrusiai Politinio švietimo akademijai.

„Net jei sugebėsi išsinerti iš kailio, kaip galėsi įtikinti savo paties rinkėjus, kad vis dar atstovauji jų interesams?“ – klausė ji.

Ginčuose įtartinai nedalyvauja A. Merkel, kurią žurnalas „Forbes“ šiemet vėl išrinko įtakingiausia pasaulio moterimi ir kurios stilius laikytis aukščiau rietenų padėjo jai 12 metų išlikti prie didžiausios Europos ekonomikos vairo.

„Lemiami pokerio raundai“

Derybų dalyviai sako, kad nepaisant kovų žiniasklaidoje atmosfera už uždarų durų, kuriai toną uždavė A. Merkel, yra dalykiška ir pragmatiška.

„Tai nėra mūsų trokštama koalicija. Bet jei penkias savaites praleisime derybose, o tada pasakysime „nekreipkite dėmesio“, mums verčiau turėti gerą priežastį, kurią nurodytume rinkėjams“, – sakė vienas derybininkas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Jo nuomone, sėkmės tikimybė yra 80 procentų.

Lapkričio 25-ąją kovingumu garsėjantys eiliniai žalieji balsuos, ar padaryta pakankama pažanga ir galima pradėti visapusiškas koalicijos derybas. Derybininkų stovyklos skuba iki to laiko pasistūmėti į priekį.

Kol kas derybininkai gali pasigirti apytikriu sutarimu tokiais klausimais kaip subalansuoto biudžeto išlaikymas, pastangos eliminuoti nedarbą ir kova su pagyvenusių žmonių skurdu.

Tikimasi, kad rizika nesusitarti paskatins spręsti ir sunkiausius derybų klausimus.

„Partijos daro apšilimą prieš lemiamus pokerio raundus, – rašė dienraštis „Magdeburger Volksstimme“. – Nuo pat pradžių buvo aišku, kad kelias į „Jamaiką“ bus sunkus ir pilnas pavojų. Stebuklų nesitikėkite.“