Anksti ryte Irako pajėgų artilerija bombardavo džihadistų pozicijas mieste, joms palaikymą iš oro teikė irakiečių JAV vadovaujamos koalicijos aviacija.

Armijos kariai ir elitinės kovos su terorizmu pajėgos „pradėjo puolimą Kaimo centre“, naujienų agentūrai AFP iš operacijos vietos sakė generolas majoras Nomanas Abed al Zobai, 7-osios divizijos vadas.

Neužilgo dar vienas pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, pateikė informaciją, kad šio miesto Gazos rajonas atkovotas iš džihadistų.

„Kovos su terorizmu pajėgų daliniai ir genčių kovotojai po kruvinų susirėmimų išvadavo Gazos rajoną. Dalis teroristų buvo nukauti, kiti pasitraukė į Kaimo centrą“, – sakė jis.

Sukarintų Liaudies mobilizacijos pajėgų pranešime sakoma, kad džihadistai degino civilių namus pietvakarinėje miesto dalyje, kad būtų sunkiau pastebimi iš oro.

Praėjusią savaitę vyriausybės pajėgos pradėjo operaciją išlaisvinti Kaimą ir jo apylinkes – netoli pasienio su Sirija esantį nederlingą dykumos lopinėlį prie Eufrato upės.

Mieste ir jo apylinkėse gyvena apie 150 tūkst. žmonių, daugiausia sunitų genčių narių. Tai paskutinės IS kontroliuojamos teritorijos Irake, likusios iš didžiulio „kalifato“, paskelbto po 2014 metais džihadistų surengto staigaus puolimo Sirijoje ir Irake.

JAV vadovaujama koalicija skaičiuoja, kad šioje vietovėje yra likę apie 1 500 IS kovotojų ir mano, kad čia vyks „paskutinis didelis mūšis“ prieš grupuotės pajėgas Irake.

Sirijos pusėje IS taip pat spaudžiama Sirijos režimo ir JAV remiamų pajėgų atskirų puolimų kaimyninėje Deir az Zoro provincijoje.

„Hashed al Shaabi“ penktadienį nurodė, kad keli IS kovotojai kirto sieną ir pabėgo Sirijos miesto Abu Kamalo link.

Džihadistai išvaryti ir iš paskutinio didelio Sirijos miesto

Sirijos kariuomenė užėmė grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kontroliuotą Deir az Zoro miestą, penktadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida.

Po šios Damasko pajėgų pergalės džihadistai buvo išvaryti iš paskutinio jų kontroliuoto didelio Sirijos miesto.

„Kariuomenė paskelbė visiškai kontroliuojanti Deir az Zoro miestą“, – sakoma nepaprastajame valstybinės televizijos pranešime, remiantis šaltiniais kovos veiksmų zonoje.

Valstybinė naujienų agentūra SANA patvirtino, kad Deir az Zoras yra „visiškai išvaduotas“.

Valstybinė televizija nurodė, kad kariuomenės inžinerijos dalinių specialistai šukuoja atkovotus rajonus ir šalina minas bei kitokius sprogmenis.

Ketvirtadienį vienas žurnalistas sakė naujienų agentūrai AFP matęs, kad miestas smarkiai sugriautas: daug pastatų subyrėję nuo aviacijos smūgių ir artilerijos ugnies, gatvės užverstos nuolaužomis.

Sirijos pajėgos ir jas remiantys kovotojai, palaikomi Rusijos aviacijos, nuo rugsėjo kovojo šiame rytiniame mieste, pralaužę beveik tris mėnesius trukusią vyriausybės kontroliuotų rajonų apsiaustį, vykdytą IS džihadistų.

Pastarosiomis dienomis Damasko pajėgos padarė nemenką pažangą – užėmė virtinę rajonų ir apsupo tebesipriešinančius „Islamo valstybės“ kovotojus.

Šis miestas yra aplinkinės Deir az Zoro provincijos sostinė, o šis naftos turtingas regionas, esantis prie šalies rytinės sienos su Iraku, buvo svarbus džihadistų pajamų šaltinis.

Didžioji dalis šios provincijos buvo kontroliuojama IS, nors Deir az Zoro mieste tebebuvo likę vyriausybės kontroliuojamų rajonų netgi šios grupuotės klestėjimo laikais.

Dabar IS šioje provincijoje atakuojama dviem frontais: vyriausybės pajėgų ir Jungtinių Valstijų remiamų Sirijos demokratinių pajėgų – kurdų ir arabų kovotojų aljanso.

Džihadistai prarado didžiąją dalį savo kontroliuotų Deir az Zoro provincijos teritorijų. Dabar svarbiausios „Islamo valstybės“ pozicijos yra Abu Kamalio mieste prie Irako sienos.

Nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą Sirijoje jau žuvo daugiau kaip 330 tūkst. žmonių. Antivyriausybiniais protestais prasidėjęs konfliktas virto sudėtingu kelių frontų karu, įtraukusiu tarptautines galybes ir džihadistus.

Rusija prognozuoja liūdną baigtį

Rusija palaužė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) ekonomiką, todėl jos kovotojai iki šių metų pabaigos gali būti visiškai išstumti iš Sirijos teritorijos, ketvirtadienį pareiškė vienas Rusijos senatorius.

Pasak Federacijos Tarybos saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Viktoro Bondarevo, „Islamo valstybės“ mėnesinis biudžetas smuko nuo 50 mln. JAV dolerių prieš dvejus metus iki 3–4 mln. dolerių šiuo metu.

„Sugebėjome palaužti IS ekonomiką, kuri yra tiesiogiai priklausoma nuo prekybos angliavandeniliais. Prieš dvejus metus, kai Rusija pradėjo savo operaciją Sirijoje, dėl parduodamos naftos į teroristinės organizacijos biudžetą įplaukdavo apie 50 mln. dolerių per mėnesį (apie 3 mlrd. dolerių per metus). Kai kuriais atvejais suma pasiekdavo 10 mln. dolerių per dieną. ISIL (IS) pelnas iš naftos pardavimo dabar smukęs iki 3–4 mln. dolerių per mėnesį“, – laikraščio „Rossijskaja gazeta“ išspausdintame straipsnyje rašo V. Bondarevas.

Pasak V. Bondarevo, dabar dėl lėšų stokos teroristinės grupuotės kovotojams tampa labai sunku atnaujinti ir papildyti karinės technikos ir žmogiškuosius išteklius.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos vykdo paskutiniuosius karo Sirijoje etapus – pradėjome nuo neoficialios ISIL sostinės Rakos išlaisvinimo. Šis lūžio taškas buvo svarbus ne tik dėl karinių ir politinių, bet ir dėl psichologinių priežasčių. Jeigu operacija toliau vyks kaip planuota, Sirijos teritorija iki metų pabaigos bus visiškai išvaduota nuo teroristų“, – rašo V. Bondarevas.