„Esu įsitikinęs, kad pakaks spoksoti į Lenino lavoną. Revoliucijos vadą jau seniai reikėjo palaidoti – tai ir protinga, ir žmogiška. Lenino palaikais rūpinasi visas mokslo ir tyrimų institutas. Jo palaikus visą parą saugo apsauga. Neteisinga, jog pačioje Rusijos širdyje – Raudonojoje aikštėje – padėtas karstas su negyvėliu“, - teigė jis.

Anot R. Kadyrovo, jeigu bus pagaliau priimtas sprendimas dėl Lenino laidojimo, istoriniu požiūriu tai bus teisingiausias pasirinkimas.

Ramzanas Kadyrovas

„O pats laidojimo klausimas neturėtų būti kaip pasirinkimo variantas. Žemei atiduoti būtina tiek Leniną, tiek imamą Chadži Muratą, kurio galva ir po šiai dienai saugoma muziejuje Sankt Peterburge“, – sakę Čečėnijos vadovas.

Jam iš esmės pritaria ir kandidatė į Rusijos prezidentus, populiari Rusijos televizijos laidų vedėja ir žurnalistė Ksenija Sobčiak.

„Jeigu tikrai man kas nors užduotų tokį fantastišką klausimą, ką daryčiau, tapusi Rusijos prezidente, greičiausiai mano pirmasis prezidentinis įsakas būtų susijęs su būtinybe iš Raudonosios aikštės iškelti Lenino lavoną. Tai ypatingai mane gluminantis dalykas. Tai viduramžiai, kuriuose murkdomės ir dabar, o daugiausia dėl to, kad pas mus XXI amžiuje pagrindinėje šalies sostinės aikštėje guli žmogaus lavonas. Visai nesvarbu, kokios buvo jo politinės pažiūros ir kaip kas vertina jo indėlį į mūsų šalies istoriją“, – sakė ji.

Ksenija Sobčiak

Tuo metu komunistas Genadijus Ziuganovas reikalauja „užkirsti kelią barbarams ir K. Sobčiak“.

„Kai pasirodo visokių Ksenijų ir panašių veikėjų, šalį ištinka tragedija. Tokie žmonės negerbia didžios mūsų šalies valios ir didžios šventės išvakarėse teikia tokius pasiūlymus. Kažkokios nesąmonės ir akiplėšiškumas, daugiau neįžvelgiu nieko. Jie negerbia nei savo šalies, nei savo protėvių“, - sakė jis.

„Kalbant konkrečiai apie Kseniją Sobčiak, kuri atvirai pareiškė, kad Rusija – „genetinio šiukšlyno šalis“, ji pirmoji ir siūlo imtis chuliganizmo Raudonojoje aikštėje. Jeigu kas išdrįs ten kišti savo purvinas rankas, mes juos nedelsiant išvaikysime“, – nukirto komunistų lyderis.

Genadijus Ziuganovas

„Žudikų vardais nevalia vadinti gatvių ir aikščių, teroristų ir revoliucionierių vardais nevertėtų didžiuotis, o mumifikuoti tų žmonių palaikai neturėtų gulėti visiems matomoje vietoje. Kai iš Dzeržinskio aikštės buvo šalinamas Dzeržinskiui skirtas paminklas, jau tada reikėjo iš mauzoliejaus išnešti ir Lenino palaikus“, - įsitikinęs metropolitas Ilarionas iš Volokolamsko.

Anot jo, mauzoliejus ir mumifikuotas kūnas – praeities reliktas, kuriuo atsikratyti reikėjo jau seniai. „Lenino negalima laidoti pagal pravoslaviškas ceremonijas ir tradicijas, nes jis buvo šventvagis, pats save atsiskyręs nuo bažnyčios. Todėl ir laidojamas turi būti taip, kaip nusipelnė“, sakė metropolitas Ilarionas.

Savo nuomonę apie Lenino kūno laidojimą pasakė ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Kalbant apie perlaidojimą ir kitus panašaus pobūdžio klausimus, jūs žinote, man atrodo, kad reikia elgtis tik labai gerai viską apgalvojus, nieko nepraleisti ir nepalikti spragų, galinčių suskaldyti mūsų visuomenę. Juk ją būtina vienyti“, – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Vladimiras Putinas

Tuo metu jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius šiuo metu nesvarsto Lenino kūno laidojimo klausimo.