I. Trump kalba Tokijuje pasakyta politikos ir pramogų pasaulyje daugėjant kaltinimų garsiems vyrams dėl seksualinio priekabiavimo.

Tokie kaltinimai primena ir pernykščių JAV prezidento rinkimų kampanijos metu paviešintus D. Trumpo pasisakymus, kai jis gyrėsi grabinėjęs moteris.

JAV prezidento dukra Tokijuje vykstančioje Pasaulinėje moterų asamblėjoje (World Assembly for Women, WAW) sakė: „Dažnai mūsų darbo kultūros aplinkoje moterys nesulaukia deramos pagarbos.“

„Tai pasireiškia įvairiomis formomis, tarp jų priekabiavimu, ir tai jokiais atvejais negali būti toleruojama“, – sakė I. Trump.

Seksualinio priekabiavimo tema garsiai diskutuojama kelias pastarąsias savaites, kai Holivudo magnatui Harvey Weinsteinui ir dar keliems pramogų industrijos atstovams buvo pareikšta kaltinimų netinkamu elgesiu.

Šią savaitę dėl Britanijos parlamentą apėmusio priekabiavimo skandalo atsistatydino gynybos sekretorius Michaelas Fallonas.

Pernai spalį paviešintame vaizdo įraše girdima, kaip D. Trumpas giriasi galintis išsisukti nuo atsakomybės už netinkamą elgesį.

Tame įraše D. Trumpas giriasi, jog gali grabinėti ir bučiuoti moteris be jų sutikimo, nes esąs garsenybė.

D. Trumpas teisinosi, kad tokie komentarai buvo „tik vaikinų kalbos“. Po šio incidento kelios moteris būsimąjį prezidentą apkaltino nepadoriu grabinėjimu, bet D. Trumpas jų pareiškimus pavadino melu.

Prezidento dukra kalbą sakė likus dviem dienoms iki D. Trumpo vizito į Japoniją. Čia jis pradės savo kelionę po Aziją, per kurią, kaip manoma, daugiausiai dėmesio bus skirta Šiaurės Korėjos problemai.

Ivanka Trump atliks paruošiamuosius darbus sekmadienį į Japoniją atvyksiančio D. Trumpo, deryboms su Japonijos premjeru Shinzo Abe.

I. Trump ne kartą dalyvavo savo tėvo susitikimuose su užsienio lyderiais, tarp jų Sh. Abe, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Kanados premjeru Justinu Trudeau.

Anot I. Trump, nesvarbu ar moteris eina į darbą, ar lieka namie.

„Iš tiesų, sekmadienį vakare, po chaotiško ir nuostabaus savaitgalio su savo vaikais, jaučiuosi labiau pavargus, nei penktadienio vakarais, po ilgos savaitės darbo biure“, – juokavo ji.

Toje pačioje konferencijoje kalbėjęs Sh. Abe sakė jaučiantis „įsipareigojęs“ moterų teisėms ir pabrėžė, kad jo nuomone, Japonija daug pasiekė šiuo atžvilgiu.

„Kai moterys išnaudoja savo potencialą, pasaulyje galima išspręsti daugybę problemų“, – sakė Sh. Abe.

JAV prezidentas ir Sh. Abe džiaugiasi puikiais artimais santykiais. Per D. Trumpo vizitą Japonijoje jiedu planuoja pažaisti golfą.