Rusijos ekspertų komisija, tarp kurios narių yra diplomatų ir kariuomenės pareigūnų, pateikė Maskvos siūlomą įvykių versiją, iliustruotą diagramomis ir palydovinėmis nuotraukomis. Pasak jų, Sirijos režimas nėra atsakingas už balandžio dujų ataką, per kurią žuvo daugiau nei 80 žmonių.


„Mūsų nuomone, ataskaita yra paviršutiniška, jai stinga profesionalumo, darbas atliktas mėgėjiškai, – sakė šalies Užsienio reikalų ministerijos saugumo ir nusiginklavimo departamento vadovas Michailas Uljanovas. – Ekspertų komisija tyrimą atliko nuotoliniu būdu, o tai savaime yra skandalas.“


Pasak jo, „zarino dujų panaudojimas buvo patvirtintas“, bet jos nebuvo paleistos su aviacine bomba, o buvo panaudotos vietoje kovotojų „kaip teatralizuotas pasirodymas, provokacija“.
Šių metų balandžio 4-ąją per nervus paralyžiuojančių dujų ataką Idlibo provincijoje esančiame Chan Šeichūne, kurį kontroliavo sukilėliai, žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų buvo daug vaikų.
Po visą pasaulį pasklidusios mirštančių šios atakos aukų nuotraukos sukėlė tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą ir išprovokavo JAV atsakomąjį smūgį sparnuotosiomis raketomis į režimo oro pajėgų bazę.


Bendra JT ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertų komisija priėjo išvados, kad Sirijos režimas yra atsakingas už šią ataką, nes mirtiną nervus paralyžiuojančių dujų bombą ant miesto numetė Sirijos oro pajėgos.


Tačiau Rusija ir Sirija pateikė alternatyvią versiją, esą sprogstamasis užtaisas buvo detonuotas vietoje. M. Uljanovas ketvirtadienį leido suprasti, kad zarino dujos buvo supiltos į žemėje buvusią duobę, kurią paliko sprogusi bomba.


Nepagrįstas nuosprendis


M. Uljanovas, kalbėjęs Užsienio reikalų ministerijos, oro pajėgų ir kitų Rusijos pareigūnų komisijos vardu, bandė sukelti abejonių JT pateiktomis išvadomis. Jis ekrane demonstravo skaidres, kuriuose buvo vaizduojamos Sirijos režimo aviacijos skrydžių trajektorijos, ir palydovines nuotraukas.
Rusijos pareigūnai taip pat parodė vaizdo įrašą, kuriame sprogimo paliktame krateryje dirba gelbėtojai „tik su respiratoriais ir medvilninėmis pirštinėmis“.


Pasak M. Uljanovo, vaizdo įrašas buvo nufilmuotas iš karto po to, kai kovotojai susprogdino bombą ant asfalto, bet prieš tai, kai į kraterį buvo supiltos zarino dujos.


„Jeigu tai būtų buvusi aviacinė bomba, krateryje būtų likusi jos dalis, tačiau jokių aviacinės bombos pėdsakų nėra“, – sakė jis.


M.Uljanovo teigimu, nepatvirtinta, kad JT ataskaitoje minimi liudininkai balandžio 4 dieną tikrai buvo mieste. Iš tiesų jie „galėjo degintis Jungtinių Arabų Emyratų paplūdimyje“, sakė jis.


„Taip užtikrintai Damaskui paskelbtas nuosprendis pasirodė esąs nepagrįstas, – kalbėjo pareigūnas. – Negalima skelbti nuosprendžio Damaskui, remiantis laikraščių publikacijomis“.


Nepaisant JT ir OPCW ekspertams išsakytos kritikos, M. Uljanovas pareiškė, kad Rusija ketvirtadienį pateiks rezoliucijos projektą dėl jų misijos Sirijoje pratęsimo, nors vetavo panašų JAV pasiūlymą JT Saugumo Taryboje praėjusią savaitę.


Anksčiau, prieš ataskaitos paskelbimą, Rusija nepritarė siūlymui pratęsti bendros OPCW ir JT komisijos mandatą.