Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro (NABU) tyrimas, į kurį pateko vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo šeimos narys, sukėlė nacionalinių policijos pajėgų pasipiktinimą.


Atliekamas tyrimas turėtų parodyti, kokios iš tiesų yra šios kovojančio su korupcija tarnybos, kurią palaiko Ukrainos partnerės Vakaruose, galios.


NABU pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“ sakoma, kad atliktos kratos susijusios su „galimu valstybės lėšų grobstymu Vidaus reikalų ministerijos (vykdytame) kuprinių pirkime“.


A. Avakovas naujienų portalui „Ukainska Pravda“ patvirtino, kad NABU detektyvai „atėjo pas mano sūnų atlikti kratos“.


Pasak Ukrainos žiniasklaidos, ši byla yra susijusi su 2015 metų 14,5 mln. grivinų (460 tūkst. eurų) kontraktu, pasirašytu su bendrove, kaip įtariama, susijusia su A. Avakovo sūnumi Oleksandru.
Vidaus reikalų ministerija po kratos paskelbė pareiškimą, kuriame griežtai sukritikavo su korupcija kovojančio biuro veiksmus.


„Vidaus reikalų ministerija mano, kad NABU veiksmai yra pagrįsti politika, o ne įstatymu“, – sakoma ministerijos svetainėje paskelbtame pareiškime.


„Vidaus reikalų ministras pažymi, kad Ukrainoje vyksta hibridinis karas, siekiant diskredituoti politikus ir pareigūnus“, – nurodoma jame.


Buvęs A. Avakovo patarėjas Ilja Kiva Kijevo naujienų kanalui 112 sakė, kad kalbėjosi su ministro šeima ir sužinojo, kad Oleksandras Avakovas buvo sulaikytas ir nuvežtas į teismą.
Tačiau NABU šios informacijos nepatvirtino.


2015 metais įkurtas NABU susiduria su dideliu pasipriešinimu iš tokių institucijų kaip generalinė prokuratūra ir Ukrainos saugumo tarnyba (SBU).


Analitikų nuomone, abiem šioms institucijos poveikį daro tam tikri asmeniniai interesai, ir jos negali vykdyti nepriklausomų tyrimų dėl finansinių nusikaltimų aukščiausiuose valdžios sluoksniuose
Iki šio mėnesio P. Porošenka priešinosi idėjai įsteigti antikorupcinį teismą, turintį padėti NABU kovoti su šalyje įsišaknijusia korupcija.


Tačiau spalio 20 dieną prezidentas pažadėjo, kad naujas nepriklausomas teismas atsiras jau kitais metais.


2016 metais nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ paskelbtame Korupcijos suvokimo indekse šiai šaliai buvo skirta tik 131-a vieta iš 176.