Kadangi konkretesnių paaiškinimų jis nepateikė, lieka tik spėlioti, ką tiksliau jis turėjo omenyje.

Vis tik žurnalistai buvo linkę daryti prielaidą, kad šis V. Putino pareiškimas susijęs su publikacijomis, neseniai paskelbtomis Kremliui lojaliuose žiniasklaidos kanaluose. Jose pateikiamos įžvalgos dėl biologinių Rusijos gyventojų duomenų pavojaus siekiant sukurti į konkrečią rasę nutaikytą ginklą.

Vis dėlto bioinformatikas ir biologijos mokslų daktaras Michailas Gelfandas buvo linkęs teigti, kad V. Putiną kažkas stipriai apgavo. Jis akcentavo, kad renkami ne visų etninių grupių, o tik rusų duomenys.

„Remiantis turima informacija, kalbama apie genetinius sąnarių ligų determinantus. Nežinau, kam jiems būtent rusai, tačiau gali būti, kad jie siekia atskirti mutacijas, kurios turi įtakos polinkiui, nuo tiesiog istorinio pėdsako, o tai visada būna problematiška“, – teigė mokslininkas.

Kaip rašo newsru.com, dar M. Gelfandas pabrėžė, kad pranešimai apie genetinio ginklo sukūrimą yra šlykštus melas. „Tokio ginklo nėra. Žmonės pernelyg panašūs vieni į kitus, kad būtų galima sukurti specifinį ginklą, skirtą tam tikrai rasei“, – patikino jis. Anot M. Gelfando, sukurti ginklą galima tik prieš labai mažą etninę grupę, pastarąjį tūkstantmetį su niekuo kitu nesimaišiusią.

„Rusai nėra tokia etninė grupė. Tikėtina, kad skyrus milžiniškas pinigų sumas įmanoma sugalvoti, kaip būtų galima sunaikinti, pavyzdžiui, Adamanų salų gyventojus. Vis tik egzistuoja ir kur kas paprastesnių būdų“, – įžvalgomis dalinosi mokslininkas. Jo manymu, gandai apie galimai kuriamą genetinį ginklą naudojami tam tikrų asmenų grupių kovojant dėl finansavimo.

Viena diena anksčiau Rusijos visuomeninio rinkimų teisės instituto direktorius Igoris Borisovas buvo pranešęs, kad nenustatyti asmenys pasitelkdami vaizdo stebėjimo sistemas Rusijoje neaiškiais tikslais renka šios šalies gyventojų pavyzdžius.

„Tai – dar tiek to. Ar žinote, kad biologinė medžiaga renkama visoje šalyje ir tai daroma su skirtingomis etninėmis grupėmis, gyvenančiomis skirtinguose Rusijos Federacijos geografiniuose taškuose? Taigi klausimas – kam tai daroma? Tai vykdoma tikslingai ir profesionaliai. Taigi esame tapę štai tokio itin didelio susidomėjimo objektu“, – reaguodamas į I. Borisovo pranešimą sakė V. Putinas.

Žiniasklaidos atstovai susiejo šį V. Putino pareiškimą su šių metų vasarą skelbtais pranešimais dėl JAV karinių pajėgų planų įsigyti ribonukleino rūgšties pavyzdžių – gyvų Rusijoje gyvenančių europeidų rasės audinių. Vis tik nebuvo patikslinta, kam JAV prireikė biologinės rusų medžiagos.

Propagandinis RT televizijos kanalas pakalbino tris ekspertus, siekdamas išsiaiškinti, kokiais tikslais amerikiečių kariai ketina atlikti štai tokius pirkimus. Nors du iš jų atsakė, kad mėginiai paimti fundamentaliesiems tyrimams, vis tik reportažas užbaigtas karybos eksperto ir buvusio Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Biologinio ginklo komisijos nario Igorio Nikulino nuomone.

Jis pareiškė, kad ribonukleino rūgšties mėginiai gali būti naudojami virusams kurti. „Kuriamos naujos biologinio ginklo rūšys. Jokiems kitokiems tikslams karybos srityje tai negali būti panaudota. Labiausiai tikėtina, kad bus naujų kovinių virusų“, – patikino jis.

„JAV mėgina sukurti skirtingų biologinio ginklo rūšių būtent konkretiems genofondo nešiotojams, o europeidai reikalingi, nes būtent jie sudaro didžiąją mūsų šalies gyventojų dalį. Tai ir yra būtent ta tikslinė grupė, kurios raktų jie ieško. Svarbu, kad virusai veiktų tam tikras tautines grupes. Iš dalies šią užduotį išsprendė amerikiečių programa „Žmogaus genomas“, kurią taip pat labiausiai finansavo Pentagonas“, – teigė ekspertas.

Kaip spalio 31 d. pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, tam tikri emisarai ir nevyriausybinės organizacijos renka skirtingų Rusijoje gyvenančių etninių grupių biologinę medžiagą.

„Šią informaciją pateikė Rusijos specialiosios tarnybos. (...) Tokių atvejų yra užfiksuota, taigi, savaime suprantama, tiek specialiosios tarnybos, tiek ir prezidentas tokios informacijos turi“, – pareiškė D. Peskovas.