Per šį incidentą A. Osmajevas, ieškomas Rusijoje dėl įtariamo vaidmens nesėkmingame pasikėsinime nužudyti prezidentą Vladimirą Putiną, buvo sunkiai sužeistas į koją, o A. Okujeva – nušauta į galvą, pranešė pareigūnai.

Šiuo metu A. Osmajevas paguldytas į ligoninę ir telefonu jau kalbėjosi su Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėju Antonu Geraščenka. Kaip tik jis socialiniame tinkle „Facebook“ ir pranešė apie įvykdytą išpuolį, rašo newsru.com.

„Tinkamiausiu veiksmu [A. Okujevos] atminimui turėtų būti deramas atpildas visiems, prisidėjusiems prie šio kraupaus nužudymo“, – parašė A. Geraščenka.

Išpuolis buvo įvykdytas A. Osmajevo vairuojamam automobiliui važiuojant per geležinkelio pervažą Hlevachos gyvenvietėje Kijevo srityje.

„Nežinomi asmenys spalio 30-osios vakarą Kijevo srityje iš automatinių ginklų apšaudė Aminą Okujevą ir jos vyrą Adamą Osmajevą... Kijevo srities policija ruošiasi pradėti baudžiamąjį tyrimą“ dėl tyčinio nužudymo, dienraščio „Ukrainska pravda“ citavo Ukrainos nacionalinės policijos atstovą Jaroslavą Trakalą.

Nacionalinės policijos vadovas Serhijus Kniazevas patvirtino, kad A. Osmajevo būklė – sunki, bet stabili. Policija pradėjo didelio masto paieškų operaciją, siekiant sučiupti įtariamus užpuolikus.

Rusijos prokurorai jau seniai reikalavo, kad Ukraina išduotų A. Osmajevą, kaltinamą dalyvavus 2012 metų sąmoksle nužudyti V. Putiną galinga bomba. Jie tvirtina, kad A. Osmajevas ir kiti sąmokslininkai yra susiję su vienu Čečėnijos kovotojų vadu.

V. Putinas teigė, kad buvo informuotas apie numanomą pasikėsinimą, bet nebuvęs įbaugintas.

Ukrainos policija nurodė, kad A. Okujeva ir A. Osmajevas atsisakė apsaugos po ankstesnio pasikėsinimo juos nužudyti šių metų birželio 1-ąją.

„Kai sukako jiems suteiktos valstybinės apsaugos tesminas, jie atsisakė apsaugos, po incidento praėjus keliems mėnesiams“, – sakė J. Trakala.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretorius Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad A. Okujevos nužudymas negali likti nenubaustas.

„Šiandien netekome Aminos Okujevos, tapusios tikra čečėnų ir ukrainiečių tautų didvyre. Kiekvienam Ukrainos patriotui ji tapo tikra seserimi. Ir priešas privalo atsakyti už mūsų sesers nužudymą“, – sakė O. Turčynovas.

Jis pridūrė, kad už šį išpuolį laiko atsakingą Rusiją.

„Rusija, tęsianti agresiją Ukrainos rytuose, ėmėsi teroro giliajame užnugaryje, naikindama narsius mūsų šalies gynėjus“, – pabrėžė O. Turčynovas ir pažadėjo, kad pastarasis išpuolis turi sulaukti „griežto ir adekvataus atsako“.