Ispanijos premjero Mariano Rajoy Liaudies partijos (PP) vyriausiasis koordinatorius Fernando Martinez Maillo, komentuodamas žiniasklaidos pranešimus, sakė: „Taip, tai, regis, tiesa“. Pabėgimas, anot jo, rodo „desperaciją“. Su C. Puigdemontas esą išvyko ir keli ministrai.

Ispanijos prokuratūra pirmadienį pateikė kaltinimus C. Puigdemontui ir kitiems nušalintos Katalonijos vyriausybės nariams. Jie, be kita ko, kaltinami maištu, pasipriešinimu šalies valdžiai ir valstybės lėšų išeikvojimu, pirmadienį Madride sakė generalinis prokuroras Jose Manuelis Maza.

Savaitgalį Belgijos pareigūnas Theo Franckenas, atsakingas už prieglobsčio suteikimą ir migraciją, sukėlė pasipiktinimą, kai pareiškė, kad jo šalis gali priglausti nušalintus politikus. Katalonai, kurie jaučiasi politiškai persekiojami, gali pasiprašyti Belgijoje prieglobsčio, sakė jis flamandų stočiai „VTM News“. Belgijos premjeras Charlesas Michelis tada pareiškė prašąs pareigūno „nepilti alyvos į ugnį“.

C. Puigdemontas ginče dėl nepriklausomybės ne kartą prašė Europos Sąjungos (ES) tarpininkavimo. Tačiau Bendrija akivaizdžiai stojo Ispanijos vyriausybės pusėn ir pareiškė, kad pokalbių partnere laiko tik vyriausybę Madride.

Šaltinis: C. Puigdemontas yra Briuselyje

Madrido nuo pareigų nušalintas Katalonijos regiono prezidentas C. Puigdemontas, Ispanijos vyriausybės duomenimis, pirmadienį buvo Briuselyje. „Jis yra Briuselyje“, - pareiškė Ispanijos vyriausybės šaltiniai, tačiau detalių nepateikė. Katalonijos laikraštis „La Vanguardia“ rašė, kad C. Puigdemontas lydi jo vyriausybės nariai.

Beveik tuo pat metu C. Puigdemonto partijos atstovė paskelbė, kad partija ketina dalyvauti Ispanijos vyriausybės gruodžio 21 dieną paskirtuose rinkimuose Katalonijoje.

Marta Pascal iš liberalios Katalonijos Europos demokratinės partijos (Partit Democrata Europeu Cataloą, PDeCAT) reporteriams sakė, jog partija dalyvaus rinkimuose, kad katalonai patys galėtų pareikšti savo valią.