Spalio 19-ąją prie vienu iš Varšuvos simbolių tapusio pastato 54 metų Piotras S. apsiliejo degiu skysčiu ir padegė save. Sprendžiant iš įvykio vietoje rastų skrajučių, vyras tokiu drastišku būdu protestavo prieš šalies dešiniojo sparno vyriausybę.

Žinią apie jo mirtį, sekmadienį paskelbtą Lenkijos žiniasklaidos, naujienų agentūrai PAP patvirtino velionio šeimos draugė Anna Hejda, dirbanti Lokaliosios demokratijos plėtros fonde.

Gavę pranešimą apie susideginimą į įvykio vietą pirmieji atvykę ugniagesiai rado Piotrą S. netekusį sąmonės. Pasak įvykio liudininkų, aplink vyrą ant žemės mėtėsi skrajutės, o per garsiakalbį skambėjo vienos praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio lenkų roko grupės daina „Myliu ir suprantu laisvę“.

Vyras kritinės būklės buvo išvežtas į ligoninę ir sekmadienį mirė.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad prieš padegdamas save vyras dalijo skrajutes, kuriose buvo surašęs 15 savo protesto priežasčių. Šiuose atsišaukimuose taip pat buvo raginimas „visoms lenkėms ir lenkams – sprendžiantiems, kas valdo Lenkiją – priešintis dabartinės valdžios darbams, prieš kuriuos jis protestuoja “.

„Labiausiai myliu laisvę, todėl nusprendžiau susideginti ir tikiuosi, kad mano mirtis sukrės daugelio žmonių sąžinę“, – rašo nežinomas autorius.

Jis kaltino Jaroslawą Kaczynskį, valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderį, esą jo rankos suteptos krauju.

Teksto autorius taip pat kaltina PiS vyriausybę pilietinių laisvių suvaržymu, konstitucijos pažeidimais ir konstitucinio teismo bei nepriklausomos teismų sistemos sugriovimu.

Incidentą tiria Varšuvos prokuratūra. Tyrėjai aiškinasi, ar vyras veikė savo iniciatyva, ar buvo paskatintas kokių nors kitų veikėjų.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis rugpjūtį atmetė kaltinimus, esą Europos Sąjungos narė Lenkija juda autoritarizmo link, vyriausybei įgyvendinus virtinę reformų, kurie šalyje išprovokavo masinius protestus ir pakurstė tarptautinį susirūpinimą.