Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės. Jie kaltinami padarę įvairių nusikaltimų, pradedant smurto panaudojimu siekiant nuversti vyriausybę ir parlamentą, baigiant beveik 250 žmonių nužudymu.

Ankara dėl bandymo 2016-ųjų liepos 15-ąją nušalinti prezidentą kaltina JAV gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną, bet jis pats tai kategoriškai neigia.

Savanoriškoje tremtyje Jungtinėse Valstijose gyvenantis F. Gulenas yra vienas iš kelių besislapstančių įtariamųjų šioje byloje. Iš viso kaltinamajame akte figūruoja 221 įtariamasis.

Per susirėmimus naktį iš liepos 15-osios į 16-ąją žuvo 249 žmonės ir 24 pučo organizatoriai.

Tarp įtariamųjų yra ir keli aukšto rango kariuomenės pareigūnai, įskaitant buvusį šalies oro pajėgų vadą Akiną Ozturką.

Keli iš teisiamųjų kaltinami vadovavę vadinamajai „Taikos namuose tarybai“; teigiama, kad perversmininkai taip pasivadino pučo naktį.

Teismo posėdis pirmadienį vyks netoli Ankaros esančiame Sindžano mieste, specialiai šiam procesui pastatytoje daugiau nei 1500 žmonių talpinančioje teismo salėje.

Masinis susidorojimas

Per pirmąjį posėdį gegužę įtariamus perversmo organizatorius nušvilpė protestuotojai; kai kurie jų skandavo įvairius šūkius raginusius skirti įtariamiesiems „mirties bausmę“ .

Su tuo sužlugdytu perversmu susiję teismai vyksta visoje šalyje; manoma, kad tai yra didžiausias teismo procesas šiuolaikinėje Turkijos istorijoje.

Vyriausybė po sužlugdyto pučo ėmėsi masinio susidorojimo priemonių su asmenimis, prisidėjusiais prie to perversmo. Šalyje tebegalioja nepaprastoji padėtis, kuri buvo keletą kartų pratęsta.

Nuo praėjusių metų liepos buvo areštuota daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, kaltinamų ryšiais su F. Guleno judėjimu, o daugiau kaip 140 tūkst. valstybinio sektoriaus darbuotojų buvo atleisti arba laikinai nušalinti.

Šią savaitę Stambule taip pat įvyks keli svarbūs teismo posėdžiai, įskaitant prieštaringai vertinamą bylą prieš opozicinio laikraščio „Cumhuriyet“ darbuotojus, kurie kaltinami palaikius ryšius su teroro grupuotėmis.

Antradienį prieš teismą stos žinoma turkų rašytoja Asli Erdogan, teisiama dėl teroro propagandos dabar jau uždarytame prokurdiškame laikraštyje „Ozgur Gundem“; jį valdžia laikė uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ruporu.

Stambulo teismas gruodį nurodė paleisti ją iš areštinės, kur rašytoja išbuvo daugiau kaip keturis mėnesius.

Praėjusią savaitę Stambulo teismas lygtinai paleido aštuonis žmogaus teisių aktyvistus, įskaitant „Amnesty International“ direktorę Turkijoje Idil Eser bei Vokietijos ir Švedijos piliečius.

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Turkiją už žurnalistams keliamas bylas ir tvirtina, kad tokiu būdu Ankara siekia numalšinti bet kokį nepritarimą oficialiajai linijai.