Kaip rašo sobesednik.ru, remdamasis vieno valdininko ir Kremliui artimo šaltinio atskleista informacija, spalio 27 d. pranešta, kad Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas nurodė paruošti pasiūlymą dėl 14 aukštų Rusijos mokslų akademijos pastato perdavimo Pasaulinių civilizacijų institutui. Pastato adresas – Centrinė administracinė apskritis, Jakimankos rajonas, Lenino prospektas 1/2, 2 korpusas.

Informaciją apie tokį D. Medvedevo nurodymą patvirtino tiek Rusijos mokslų akademijos žiniasklaidos atstovybė, tiek ir Rusijos vicepremjero Arkadijaus Dvorkovičiaus sekretoriatas.
Vis tik vyriausybės atstovai spaudai pareiškė nieko nežinantys apie šį ruošiamą dokumentą.

Rusijos Dūmos vicepirmininkas Igoris Lebedevas patikino, kad Rusijos liberaldemokratų partijos lyderis V. Žirinovskis su prašymu jo institutui skirti naują pastatą kreipėsi į visus.

Anot I. Lebedevo, V. Žirinovskis netgi prašė asmeniškai Rusijos prezidento Vladimiro Putino, o štai politiko atstovas spaudai pareiškė nieko nežinantis apie tokius V. Žirinovskio prašymus.

Kremliui artimas šaltinis žurnalistams teigė, kad sprendimas atiduoti pastatą V. Žirinovskio vadovaujamam institutui – tai savotiška nuolaida mainais į jo sutikimą dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Pranešama, kad Kremliaus palaimintas Ksenijos Sobčiak dalyvavimas rinkimuose nuliūdino Rusijos komunistų partijos lyderį Genadijų Ziuganovą, „Teisingosios Rusijos“ lyderį Sergejų Mironovą ir V. Žirinovskį.

Anot šaltinio, gavęs pastatą V. Žirinovskis sutiko dalyvauti rinkimuose.

Vis tik I. Lebedevas buvo linkęs teigti, kad pastato klausimas su rinkimais nėra susijęs. „Planuojama plėsti aukštojo mokslo įstaigą, didinti studentų skaičių, egzistuoja Švietimo ministerijos normatyvai, kiekvienam studentui skiriamas tam tikras kvadratinių metrų skaičius“, – aiškino politikas.

Šiuo metu pastate įsikūrę įmonių biurai ir parduotuvės. Rusijos mokslų akademijos atstovai savo ruožtu teigė, kad akademija svarsto galimybę išsaugoti pastatą tam, kad suteiktų nebrangų gyvenamąjį plotą mokslininkams iš įvairių šalies regionų, kuriems būtina dirbti su centriniais institutais.

Šiame pastate esančių patalpų bendras plotas siekia net 10 800 kvadratinių metrų. Remiantis Rusijos nekilnojamojo turto registro duomenimis, pastato vertė siekia 771,2 mln. rublių (11,4 mln. eurų).

Pasaulinių civilizacijų institutą įsteigė Rusijos liberaldemokratų partija ir pats V. Žirinovskis.

Šiuo metu istoriniame pastate, esančiame 1 Basmannyj skersgatvyje, įsikūrusiame institute vykdomi mokymai pagal šias programas: politologija, ekonomika ir tarptautiniai santykiai.