Protestuotojai mojavo raudonos ir geltonos spalvų Ispanijos vėliavomis bei skandavo „Viva Espana“ (Tegyvuoja Ispanija) ir „Puigdemont'ą į kalėjimą“.

„Savo mieste negaliu išeiti iš namų su Ispanijos vėliava, – piktinosi akcijos dalyvė 19-etė studentė iš Žironos Marina Fernandez – Mane siutina tai, ką jei daro su šalimi, kurią sukūrė mano seneliai.“

Vienybės palaikymo akcija turėjo prasidėti vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku), tačiau jau prieš valandą Barselonos centre buriavosi tūkstančiai žmonių.

Katalonijos parlamentarai penktadienį nubalsavo paskelbti 7,5 mln. gyventojų turintį regioną nepriklausoma respublika, o kitą dieną Ispanijos centrinė valdžia nušalino regiono lyderį Carlesą Puigdemont'ą (Karlesas Pudžemoną) ir jo vyriausybę.

Be to, Mariano Rajoy paleido regiono parlamentą ir paskelbė, kad gruodžio 21 dieną įvyks naujo parlamento rinkimai.

Kita akcijos dalyvė, iš šiaurės vakarinio Galisijos regiono kilusi 59-erių Flor Pena (Flor Penja) pareiškė: „Aš esu čia, nes noriu padėti Ispanijai. Jie (separatistai) yra gėdingi. Dabar turime įveikti juos per rinkimus.“

70-erių Miguelis Angelis Garcia Alcala į eitynes atvyko iš už 22 kilometrų nuo Barselonos esančio Rubio miesto.

„Nesutinku, kad tie žmonės laikytų mus už plaukų, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Tai, ką jie padarė, yra neteisėta. Jie – diktatoriai.“

35-erių biuro tarnautojos Silvia Alarcon manymu, separatistai „gyvena lygiagrečiame pasaulyje, šiek tiek siurrealistiniame“.

„Aš pykstu, kad jie teigia kalbantys visų katalonų vardu, nes taip nėra,“ – sakė ji.

Pagrindinės Katalonijos opozicijos partijos „Ciudadanos“ lyderė Ines Arrimadas eitynių metu žurnalistams sakė, kad dauguma regiono gyventojų nori „susigrąžinti savo ateitį“.

„Šiandien nutildyta Katalonijos dauguma grįžta į gatves. Tai dar kartą rodo su orumu ir pagarba, kad dauguma katalonų jaučiasi katalonai, ispanai ir europiečiai,“ – pareiškė ji.

Pasak municipalinės policijos, demonstracijos už Ispanijos vienybę dalyvių Barselonoje buvo apie 300 tūkst. žmonių, o organizatoriai nurodo net 1,1 milijono.