ES ir jos narės tvirtai palaikė Madridą, kai priešpriešą eskalavo spalio 1 dieną Katalonijoje surengtas referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Kai padėtis dar labiau eskalavosi, Katalonijos Asamblėjai balsavus už nepriklausomybės deklaraciją, o Madridui pasiryžus neleisti tam regionui atsiskirti, D. Tuskas ragino laikytis rimties.

Europos Sąjungoje niekas nepasikeitė, Ispanija išlieka mūsų vienintelė pašnekovė. Tikiuosi, kad Ispanijos vyriausybė pasirinks argumentų jėgą, o ne jėgos argumentą“, – po balsavimo Katalonijoje socialiniame tinkle „Twitter“ rašė D. Tuskas.

Anksčiau vienas aukšto rango ES pareigūnas pažymėjo, kad krizės Katalonijoje sprendimas yra esminis visai Europai, nors pakartojo, kad Bendrija tvirtai palaiko ministro pirmininko Mariano Rajoy'aus (Mariano Rachojaus) vyriausybę.

„Turime gerbti konstituciją, ir tai yra nepaprastai svarbu Europai, nes tai nėra Ispanijos klausimas, tai yra Europos klausimas“, – sakė žurnalistams Europos Komisijos narys Carlosas Moedasas (Karlosas Moedasas), atsakingas už tyrimus, mokslą ir inovacijas.

„Mes, Europos Sąjunga, turime ginti konstitucinę Ispanijos tvarką“, – pridūrė jis.

Briuselis jau kelias savaites vis tvirtino, kad aklavietė Katalonijoje yra ES narės Ispanijos vidaus reikalas, ir nepalaikė Katalonijos pastangų, jog ši problema būtų sprendžiama tarptautiniu mastu. ES palaikė Madrido požiūrį, kad referendumas Katalonijoje buvo neteisėtas.