„Net pirmą kartą paviršutiniškai permetus akimis matyti, kad (ataskaitoje) vis dar yra ... daug neatitikimų, loginių prieštaravimų, abejotinų liudininkų pasakojimų naudojimo ir nepatikrintų įrodymų, apie ką Rusija pastaraisiais mėnesiais neviešai ir už uždarų durų kalbėjo dešimtis kartų“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė viceministras Sergejus Riabkovas.

Jungtinių Tautų tyrėjai ketvirtadienį apkaltino B. al Assado režimą surengus zarino dujų ataką, o Jungtinės Valstijos dar kartą pareiškė, kad šis asmuo turi trauktis iš šalies vadovo posto.

Tokia ekspertų komisijos ataskaita ir griežtos JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono pastabos užgožė pranešimą, kad JT remiamas Sirijos taikos derybas ruošiamasi pratęsti kitą mėnesį.

Šių metų balandžio 4-ąją per zarino dujų ataką Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje esančiame Chan Šeichūne, kurį kontroliavo sukilėliai, žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų buvo daug vaikų.

Ataka sukėlė pasipiktinimo audrą Vakaruose, o JAV kariuomenė davė griežtą atkirtį Damasko režimui, balandžio 7 dieną prezidento Donaldo Trumpo įsakymu paleidusi 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos karinę bazę, iš kurios esą buvo surengta ta pražūtinga ataka.

Sirija ir jos sąjungininkė Rusija iškėlė versiją, kad nuodingos dujos galėjo pasklisti sprogus sukilėlių ginklui, tačiau JT komisija patvirtino Vakarų žvalgybos pranešimus, kuriuose dėl minėtos atakos kaltinamas Damasko režimas.

„Komisija įsitikinusi, kad Sirijos Arabų Respublika yra atsakinga už zarino (dujų) paleidimą Chan Šeichūne 2017-ųjų balandžio 4-ąją“, – sakoma ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

Manoma, kad ši ataskaita dar labiau padidins spaudimą B. al Assado režimui. Vašingtonas po kelių svarbių pergalių prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) vėl ragina Sirijos prezidentą atsistatydinti.

Tačiau Maskva pareiškė, kad Damaskui nepalankios JT tyrėjų išvados tėra Sirijos režimo priešininkų įrankis siekti savo geopolitinių tikslų.

„Kitaip negu mūsų oponentai, tiesiog miegantys ir laukiantys, kad šios ataskaitos turinį būtų galima panaudoti kaip ginklą jų pačių geopolitiniams strateginiams uždaviniams Sirijoje išspręsti, mes ramiai ir profesionaliai tiriame šio dokumento turinį. Šią analizę jau pradėjome; įvertinimą pateiksime artimiausiu laiku“, – sakė S. Riabkovas.