„Meteorologijos tarnybos užfiksavo sudėtingas sąlygas skrydžio Piramidė–Barencburgas maršrute, dėl kurių reikėjo tvirtų ekipažo pilotavimo arktinėje zonoje įgūdžių ir patirties poliarinėse platumose. Gausus sniegas ir stiprus vėjas, vandenyno paviršius temstant galėjo turėti įtakos pilotų priimamiems sprendimams skrydžio metu“, – sakė šaltinis.

Šaltinis neatmeta galimybės, kad pilotus galėjo ištikti ir somatogravinė iliuzija (dezorientacija erdvėje) ar kitoks psichologinis reiškinys, paskatinęs imtis nekorektiškų veiksmų ore.

Nagrinėjama ir sraigtasparnio techninio gedimo versija, bet ji menkai tikėtina.

„Sraigtasparnis pagamintas 2013 m., buvo tinkamai ir laiku techniškai aptarnaujamas. Negalima atmesti technikos gedimo, bet jis mažai tikėtinas. Aviakompanija ir trestas „Arktikugol“ turi užtektinai išteklių aptarnauti skraidymo aparatus ir įdėmiai stebi jų būklę“, – sakė šaltinis ir pridūrė, kad anksčiau Špicbergene nėra buvę „Arktikugol“ prižiūrimų lėktuvų ar sraigtasparnių avarijų.

Rusijos Energetikos ministerijos spaudos tarnyba informavo, kad „Mi-8“ sraigtasparniu skrido trys Arkties ir Antarkties mokslinių tyrimų instituto darbuotojai ir penki ekipažo nariai.

Norvegų gelbėtojų duomenimis, sraigtasparnis pakilo iš Barentsburgo, antro pagal dydį miesto Svalbarde, ir skrido į Rusijos administruojamą gyvenvietę salyne pavadinimu Piramidė, skelbia independent.co.uk.

Svalbardas yra nutolęs per 800 kilometrų į šiaurę nuo žemyninės Norvegijos.

Tarp įgulos narių - vyras lietuviška pavarde

Norvegijos gelbėjimo tarnybų pareigūnai penktadienį nurodė naudojantys per atstumą valdomą povandeninį aparatą ieškant Rusijos sraigtasparnio, nukritusio Barenco jūroje netoli Svalbardo, ir jame buvusių aštuonių žmonių.

Jungtinio gelbėjimo centro pranešime sakoma, kad praeitą naktį vykusios paieškos „kol kas nedavė jokių rezultatų“.

Penkis įgulos narius ir tris keleivius skraidinęs sraigtasparnis Mi-8 nukrito netoli Norvegijos gyvenvietės Barencburgo, už 2-3 km nuo kranto. Apie orlaivio dingimą buvo pranešta 15 val. 35 min. vietos (16 val. 35 min. Lietuvos) laiku, o kiek vėliau buvo patvirtinta, kad jis nukrito.

Rusijos energetikos ministerija nurodė, kad sraigtasparnio keleiviai buvo Arkties ir Antarkties mokslinių tyrimo instituto darbuotojai Olegas Golovanovas, Nikolajus Fatejevas ir Maksimas Kaulijas. Taip pat dingo orlaivio vadas Jevgenijus Baranovas, borto mechanikas Aleksejus Paulauskas, technikas Maratas Michtarovas ir inžinierius Aleksejus Koroliovas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija sako neturinti informacijos, kad lietuvišką pavardę turintis A. Paulauskas galėtų būti Lietuvos pilietis.

„Norvegijos žiniasklaida praneša, kad visi dingusieji – Rusijos Federacijos piliečiai. Lietuvos ambasada Norvegijoje oficialios informacijos iš Norvegijos institucijų nėra gavusi. Ambasada seka situaciją ir prireikus bendradarbiaus su atsakingomis Norvegijos institucijomis“, - BNS penktadienį informavo Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Svalbardas yra daugiau kaip už 800 km į šiaurę nuo Norvegijos žemyninės dalies.

Barencburgas yra apie 500 gyventojų turintis rusų angliakasių miestelis. Pagal 1920 metų sutartį šis salynas priklauso Norvegijai, bet kitos pakto signatarės turi teisę eksploatuoti jo gamtinius išteklius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)