Tokia ekspertų komisijos ataskaita ir griežtos JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono pastabos užgožė pranešimą, kad JT remiamas Sirijos taikos derybas ruošiamasi pratęsti kitą mėnesį.

Šių metų balandžio 4-ąją per zarino dujų ataką Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje esančiame Chan Šeichūne, kurį kontroliavo sukilėliai, žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų buvo daug vaikų.

Ataka sukėlė pasipiktinimo audrą Vakaruose, o JAV kariuomenė davė griežtą atkirtį Damasko režimui, balandžio 7 dieną prezidento Donaldo Trumpo įsakymu paleidusi 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos karinę bazę, iš kurios esą buvo surengta ta pražūtinga ataka.

Sirija ir jos sąjungininkė Rusija iškėlė versiją, kad nuodingos dujos galėjo pasklisti sprogus sukilėlių ginklui, tačiau JT komisija patvirtino Vakarų žvalgybos pranešimus, kuriuose dėl minėtos atakos kaltinamas Damasko režimas.

„Komisija įsitikinusi, kad Sirijos Arabų Respublika yra atsakinga už zarino (dujų) paleidimą Chan Šeichūne 2017-ųjų balandžio 4-ąją“, – sakoma ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

Manoma, kad ši ataskaita dar labiau padidins spaudimą B. al Assado režimui. Vašingtonas po kelių svarbių pergalių prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) vėl ragina Sirijos prezidentą atsistatydinti.

Tokią Vašingtono poziciją ketvirtadienį paskelbė Ženevoje viešintis R. Tillersonas. Per diplomato susitikimą su JT pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura taip pat paaiškėjo, kad kitą mėnesį bus rengiamas naujas taikos derybų ratas.

R. Tillersonas pabrėžė, jog JAV politika šiuo klausimu nepakito, tačiau jo pastabos buvo daug griežtesnės nei anksčiau skelbta administracijos pozicija, kad B. al Assado likimas nėra svarbiausias dalykas sprendžiant Sirijos krizę.

„Nemanome, kad B. al Assado režimas, B. al Assado šeima turi ateitį“, – pareiškė JAV diplomatijos vadovas.

„Manau, sakiau tai keletą kartų. B. al Assado šeimos valdymas eina į pabaigą, ir vienintelis klausimas – kaip tai turėtų būti įgyvendinta“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Rusija, kuri drauge su Iranu ir Turkija rengia atskiras Sirijos taikos derybas Kazachstano sostinėje Astanoje, į R. Tillersono pastabas reagavo šaltai.

„Manau, neturėtume trukdyti niekieno ateičiai“, – sakė Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia. Antradienį jis vetavo JAV paruoštą rezoliuciją, kuria remiantis būtų pratęsta komisijos, tiriančios cheminio ginklo išpuolius Sirijoje, veikla.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas sakė, jog JT komisijos ataskaitoje buvo padaryta „aiški išvada“, ir paragino „tarptautinę bendruomenę susivienyti, kad B. al Assado režimas (už tai) atsakytų“.

„Raginu Rusiją liautis dangsčius savo siaubingą sąjungininkę ir laikytis savo įsipareigojimų užtikrinti, kad cheminis ginklas niekada daugiau nebebūtų panaudotas“, – sakė jis.