Karaliaus Bhumibolo Adulyadejo, kuris mirė pernai, būdamas 88 metų, palaikų kremavimas vėlai ketvirtadienį buvo ekstravagantiškų ir šalies gyvenimą sustabdžiusių laidotuvių kulminacija.

Laidotuvių laužo ant didžiulės paauksuotos platformos Bankoko istorinėje širdyje uždegimo ceremonija, vykusi nedalyvaujant žurnalistams, užvertė kone dievišką statusą turėjusio monarcho 70 valdymo metų istorijos puslapį.

Pompastiškas atsisveikinimas, surengtas praėjus metams po Bhumibolo mirties, buvo kupinas paslaptingų ritualų, neatsiejamų nuo šios įtakingos, mitų ir dvasingumo supamos monarchijos.

Penktadienį Bhumibolo sūnus ir paveldėtojas, 65 metų karalius Maha Vajiralongkornas užlipo auksu spindinčio kremavimo komplekso laiptais paimti relikvijų iš savo tėvo pelenų.

Monarchas užpylė ant palaikų kvepiančio vandens, o paskui rankomis ėmė kaulų gabalėlius ir sudėjo juos į šešias auksines, deimantais inkrustuotas urnas. Jos vėliau penktadienį su iškilminga procesija bus nuvežtos į Didžiuosius rūmus.

Visos ceremonijos metu padėjėjai aplink karalių vaikščiojo keliais – tai reikalavimas rūmuose, kuriuose galioja griežta hierarchija.

„Po religinės ceremonijos ... visos šešios urnos su ketvirta procesija bus sugrąžintos į sosto salę „Dusit Maha Prasat“ ir auksinę stupą Smaragdinio Budos šventykloje“, – komentuodamas ceremoniją sakė oficialus pranešėjas.

Penkias dienas truksiančios laidotuvės, kurios pasibaigs sekmadienį ir atsiėjo maždaug 90 mln. JAV dolerių (76,7 mln. eurų), užvaldė karalių Bhumibolą nepaprastai gerbiančios šalies dėmesį.

Daugiau kaip 300 tūkst. juodai apsirengusių žmonių ketvirtadienį buvo susirinkę Bankoko senamiestyje stebėti spalvingos procesijos, su kuria velionio karaliaus laidotuvių urna buvo nuvežta prie didžiulio, specialiai pastatyto kremavimo komplekso.

Daugelis jų verkė ir pro šalį vežant paauksuotą urną, gulėsi ant žemės.

Kiti šalies gyventojai stebėjo procesijų, vienuolių vadovaujamų apeigų, tradicinės muzikos ir pasirodymų, kuriais Bhumibolas, kaip tikima, buvo palydėtas į dangų, transliacijas per televiziją.

Tačiau laidotuvių kulminacija – laužo uždegimas – ketvirtadienį vakare nebuvo tiesiogiai transliuojamas, nes dauguma žiniasklaidos atstovų buvo iš tos vietos išlydėti.

Vėliau tą patį vakarą matėsi iš apšviesto laidotuvių laužo kylantys dūmai.

Bhumibolui, kuris ištisus politinių neramumų dešimtmečius buvo stabilumo garantas, mirus, šalyje stojo nauja netikrumo era.

Naujasis monarchas dar turi pelnyti tokį patį atsidavimą, o jo požiūris į karūną ir santykis su kariškių vyriausybe dar nėra aiškūs.

Griežti įstatymai prieš karališkosios šeimos šmeižimą, pagal kuriuos kritikai dešimtmečiams sodinami į kalėjimą, saugo jį nuo kritikos ir užkerta kelią bet kokiems debatams apie monarchijos vaidmenį.