Per incidentą sužaloto Radikaliosios partijos nario Ihorio Mosijčuko atstovai tvirtina, kad tai Rusijos suorganizuotas pasikėsinimas nužudyti deputatą.

Kijevo televizija „Espresso“ pranešė, kad sprogimas nugriaudėjo trečiadienio vakarą, kai po interviu I. Mosijčukas išėjo iš pastato, kuriame įsikūręs šios televizijos biuras. Pranešama, kad sprogstamasis užtaisas buvo paslėptas prie to pastato paliktame mopede.

Per nelaimę žuvo I. Mosijčuko apsauginis Ruslanas Kušniras bei atsitiktinis praeivis, 36 metų Mychaila Mormelis, anksčiau dirbęs policijoje.

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) atstovė Olena Hitlianska naujienų agentūrai AFP sakė, kad pradėtas tyrimas dėl teroro akto, o tyrėjai „tikrina visas (įvykių) versijas“.

Pareigūnai tiria kelias incidento versijas, tarp jų – ir Rusijoje suorganizuoto pasikėsinimo nužudyti, nurodė Kijevo prokuroro pirmasis pavaduotojas Pavlo Kononenka.

„Tiriame kelias šio nusikaltimo versijas. Pirmą versiją įvardijo ir pats ponas Mosijčukas – Rusijos Federacijos specialiosios tarnybos organizuotas pasikėsinimas nužudyti I. Mosijčuką“, – per spaudos konferenciją sakė Ukrainos sostinės prokuroras Romanas Hovda.

I. Mosijčukas yra aktyvus Kremliaus kritikas. Maskvos ir Kijevo santykiai tebėra itin įtempti, Rusijai aneksavus Krymą ir teikiant paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje, kur ginkluotas konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas neigė Ukrainos įtarimus, kad už tą sprogimą atsakinga Rusija.

Žurnalistams jis sakė, kad Kijevas, versdamas kaltę bet kokiems rusų pareigūnams, demonstruoja savo „nepagrįstą isteriją“ ir „rusofobiją“.

Tuo tarpu Ukrainos Radikaliosios partijos lyderis Olehas Liaško mano, kad „tai buvo mūsų priešo slaptųjų tarnybų darbas“.

Sprogimų virtinė

Ukrainos sostinėje pastaraisiais metais įvykdyta virtinė išpuolių, kurių taikiniais buvo politikai ir žurnalistai.

2016 metų liepą Kijevo centre sprogus automobiliui, žuvo Ukrainoje dirbęs baltarusis žurnalistas Pavelas Šeremetas. Nepriklausomame naujienų portale „Ukrainska Pravda“ dirbęs 44 metų žurnalistas savo straipsniuose kritikavo tiek Kremliaus, tiek Kijevo politikos kursą.

Šių metų kovą Kijeve dienos metu buvo nušautas buvęs Rusijos Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas. Šis Kremliaus kritikas, Maskvos kaltintas sukčiavimu, kartu su žmona persikėlė gyventi į Ukrainą ir pernai gruodį įgijo šios šalies pilietybę.

2017-ųjų birželį Kijeve sprogus automobiliui žuvo ukrainiečių karinės žvalgybos darbuotojas pulkininkas Maksimas Šapovalas.

Visi trys nužudymai tebėra neišaiškinti.

Radikalioji partija priklauso opozicijai, tačiau anksčiau yra rodžiusi norą dirbti su vyriausybe.

I. Mosijčukas buvo nuteistas už dalyvavimą ultranacionalistinės „teroristinės“ grupuotės veikloje ir 2011–2014 metais kalėjo.

45 metų politikas iš kalėjimo buvo paleistas po 2014 metų vasarį įvykusios Euromaidano revoliucijos, nuvertusios prorusišką Kijevo vyriausybę.

2015 metais jo pavardė figūravo byloje dėl kyšininkavimo, tačiau galiausiai ji buvo nutraukta.