Dar anksčiau du katalonų įstatymų leidėjai atsistatydino dėl pranešimų, kad bus skelbiami pirmalaikiai rinkimai. Barselonoje vyksta studentų ir aktyvistų protestai.

Vėluodamas vieną valandą, C. Puigdemont'as „suspendavo“ savo planuotą ir iki 12 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku ketvirtadienį atidėtą pareiškimą, kai Barselonoje vyksta nepriklausomybės šalininkų studentų ir aktyvistų protestai dėl pranešimų, esą Katalonijos lyderis linkęs skelbti pirmalaikius rinkimus ir atsisakysiąs nepriklausomybės skelbimo.

Trumpu pranešimu regiono vyriausybės atstovas nurodė, kad C. Puigdemont'o kalba „suspenduojama“, tačiau lieka neaišku, ar vėliau vis dėlto jis ketina tą kalbą sakyti.

C. Puigdemont'as ketvirtadienį perspėjo, kad krizė dėl jo nepriklausomybės vajaus tik padidės, jei Ispanija įvykdys savo pažadą suspenduoti regiono autonomiją.

„Atimdama Katalonijos politinę autonomiją vyriausybė sukurs dar rimtesnę, neeilinę situaciją“, – rašė jis laiške Ispanijos Senatui.

Senatas penktadienį turi pritarti priemonėms dėl Katalonijos galių atėmimo.

C. Puigdemont'as sakė, kad tai būtų Ispanijos konstitucijos „įžeidimas“.

Centrinė vyriausybė rengiasi Senate panaudoti iki šiol niekada nenaudotą konstitucijos 155-ąjį straipsnį, kuriuo numatoma galimybė kištis Katalonijoje.

Premjero Mariano Rajoy konservatorių vyriausybė planuoja pasinaudodama šiuo straipsniu atimti iš C. Puigdemont'o ir kitų regiono vadovų jų politines galias.

Vyriausybė taip pat planuoja perimti Katalonijos policijos, visuomeninio transliuotojo ir parlamento kontrolę.

Šios priemonės turi trukti iki pusmečio, kol bus sušaukti regiono rinkimai ir bus prisaikdintas naujas Katalonijos parlamentas.

Ispanijos Senatas, kur M. Rajoy Liaudies partija turi daugumą, penktadienį rinksis oficialiai patvirtinti priemonių pagal 155-ąjį straipsnį.

C. Puigdemont'as sakė, kad tokiomis priemonėmis būtų pažeistas Ispanijos regionų „politinės autonomijos principas“. Jis pridūrė, kad konstitucija nesuteikia centrinei vyriausybei visiškų galių.

Ispanijos konstitucija skelbia, kad Ispanija yra nedaloma. Bet C. Puigdemont'o separatistų vyriausybė pasiskelbė esanti „aukščiau“ konstitucijos, kai spalio 1 dieną surengė referendumą dėl nepriklausomybės.

Teismai ir patį referendumą paskelbė nekonstituciniu.

Katalonijos parlamentas ketvirtadienį po pietų turi susirinkti ir suformuluoti atsakymą Madridui.