Maskva tvirtino, kad mokymuose dalyvavo mažiau nei 13 tūkst. karių.

Aljansas mano, kad Rusija tyčia pamažino mokymuose „Zapad 2017“ dalyvavusių karių skaičių, rašo „Die Welt“, remdamasis NATO šaltiniu.

Šis klausimas buvo iškeltas NATO ir Rusijos tarybos posėdyje, kuris vyksta spalio 26 d. Briuselyje.

„Mes visiškai aiškiai pasakysime, ką galvojame apie tokį elgesį“, – „Die Welt“ citavo šaltinį NATO.

„Sąjungininkės aiškiai nurodė, kad pratybų „Zapad 2017“ mastas ir geografinė apimtis reikšmingai viršijo tai, apie ką anksčiau skelbė Rusija“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Rusija ir Baltarusija anksčiau teigė, kad pratybose dalyvaus beveik 13 tūkst. karių. Tačiau Lietuva ir kitos NATO šalys tvirtina, kad mokymai buvo dirbtinai skaidomi į atskiras dalis, siekiant išvengti plataus masto stebėjimo.

NATO generalinis sekretorius nurodė neturintis duomenų, kad po „Zapad“ Rusijos kariai pasiliko Baltarusijoje.

Karinis aktyvumas Baltijos jūros regione smarkiai išaugo nuo 2014 metų.

Abejonių kilo dar liepą

Dar liepą vykusiame tarybos posėdyje NATO atstovai neslėpė skeptiško požiūrio į realų mokymų dalyvių skaičių.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas tada pabrėžė, kad atsižvelgiant į ankstesnę patirtį, (peršasi nuomonė kad) Rusija gali pamažinti mokymuose dalyvaujančių karių skaičių.

Rusija pareiškė, kad mokymuose dalyvavo 12 700 kareivių.

NATO ekspertai, išanalizavę palydovo nuotraukas, padarė išvadą, kad mokymuose dalyvavo dešimtys tūkstančių karių.

Mokymams, kuriuose dalyvauja daugiau nei 13 tūkst. žmonių, būtinas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija stebėtojų dalyvavimas, bet stebėtojų mokymuose nebuvo.

NATO: diskusijos įgauna pagreitį

J. Stoltenbergas sako, kad diskusijos su Rusija dėl incidentų prevencijos Baltijos jūros regione įgauna pagreitį.

Po ketvirtadienį vykusio Aljanso šalių ir Rusijos diplomatų susitikimo J. Stoltenbergas teigė, kad pradėjusios dirbti Suomijos vadovaujamos ekspertų grupės darbas yra daug žadantis. Ši grupė diskutuoja dėl galimybės padidinti oro erdvės virš Baltijos jūros saugumą.

„Šiais metais taip pat padarėme pažangą, spręsdami klausimus dėl pajėgų pozicijų ir karinių pratybų, įskaitant abipusį informavimą“, – žurnalistams Briuselyje sakė NATO vadovas.

Diskusijos dėl incidentų prevencijos regione prasidėjo po kelių incidentų virš Baltijos jūros, susijusių su ten skraidžiusiais Rusijos ir Jungtinių Valstijų kariniais orlaiviais. Pareigūnams nerimą taip pat kelia išaugęs pratybų, kitokių karinių manevrų skaičius.