Spalio 24 d. paviešintoje ataskaitoje pavadinimu „V. Putinas ir jo įgaliotiniai“ teigiama, kad V. Putino vidinį ratą sudaro jo šeimos narių, draugų iš senų laikų ir draugų, tapusių šeimos nariais, junginys, o pelningiausi verslai susiję su didžiąja dalimi valstybės kontroliuojamu naftos ir gamtinių dujų sektoriumi arba su kitomis valstybinėmis įmonėmis, rašo rferl.org.

Į parengtą ir paskelbtą ataskaitą įtrauktas turtingiausių V. Putino vidinio rato narių sąrašas, kurį sudaryti pavyko bendradarbiaujant su tarptautine tyrimų platforma „Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos ataskaitų projektas“ (OCCRP).

Šią platformą sudaro ne pelno siekiantys centrai, žurnalistai, naujienų organizacijos ir nepriklausomas rusų leidinys „Novaja gazeta“.

„Šios grupės narių finansinis sėkmingumas turi vieną bendrą bruožą – tai ryšys su prezidentu“, - teigiama paskelbtoje ataskaitoje.

Mažesnė ir paslaptingesnė grupės dalis, paskelbtoje medžiagoje vadinama įgaliotiniais, negali pateikti jokių akivaizdžių pasiteisinimų, iš kur atsirado pasakiški turtai, kurie jiems priklauso.

„Jie teigia nesantys verslininkai, nėra žinomi visuomenei, kai kuriais atvejais mažai ką težino apie turtus, registruotus jų vardu“, – teigiama tyrimo ataskaitoje.

Vėl gi jie pasižymi vienijančiu bendrumu – šie asmenys yra V. Putino šeimos nariai arba vaikystės draugai.

Sergejus Rolduginas, Vladimiras Putinas

Ataskaitoje tarp kitų minimų pavardžių išskiriami trys asmenys: Michailas Šelomovas, Sergejus Rolduginas ir Piotras Kolbinas. M. Šelomovas – tolimas V. Putino giminaitis, o mėsininkas P. Kolbinas ir violončelininkas S. Rolduginas – V. Putino vaikystės draugai.

Trims šiems asmenims priklauso milžiniški turtai.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad M. Šelomovo turtai siekia 573 mln. JAV dolerių (487 mln. eurų), P. Kolbinui priklausančio turto vertė – 550 mln. JAV dolerių (beveik 467 mln. eurų), o štai S. Roldugino kontroliuojamų ofšorinių įmonių valdomų lėšų vertė siekia 2 mlrd. JAV dolerių (1,7 mlrd. eurų).

Tiesa, panašu, kad šie asmenys neturi deramo supratimo dėl jų pačių kontroliuojamų lėšų ir susiduria su akivaizdžiais sunkumais mėgindami paaiškinti šių turtų kilmę.

Itin keistai valdomi turtai atrodo M. Šelomovo atveju, nes, kaip teigiama paskelbtoje medžiagoje, per metus jis teuždirba 8500 JAV dolerių (7213 eurų).

Ataskaitoje teigiama, kad šių asmenų palaikomi ryšiai su V. Putinu verčia susimąstyti, ar iš tikrųjų šie turtai priklauso būtent šiems asmenims.

Gal vis tik jie tėra V. Putino įgaliotiniai? „Iš tikrųjų tai gali būti V. Putino pinigai. Rusijoje niekas nėra paprasta“, – štai tokia išvada pateikiama paskelbtoje tyrimo ataskaitoje.

Kol kas šios ataskaitos Kremliaus atstovai nepakomentavo.