Tai pirmasis Vokietijos prezidento vizitas Maskvoje per 7 metus. Abu lyderiai per susitikimą Kremliuje pripažino, kad dvišaliai santykiai suprastėjo, tačiau nori juos gerinti. V. Putinas, atvykusiam F. W. Steinmeieriui negailėjo gerų žodžių.

„Gerbiamas pone prezidente, jūs esate labai įsitraukęs į visus dvišalių santykių procesus. Ilgus metus buvote svarbiausių valstybinių struktūrų priekyje, ilgai buvote užsienio reikalų ministru ir vicekancleriu. Žinote visas mūsų problemas“, – kalbėjo V. Putinas.

Rusijos santykiai su Vokietija ir didžiąja dalimi Vakarų šalių drastiškai suprastėjo po Krymo aneksijos ir Maskvos vaidmens Ukrainos bei Sirijos karuose. Rusija taip pat kaltinama, kad bandė kištis į rinkimus Vokietijoje, šiuos kaltinimus Kremlius neigia. Todėl santykiams prastėti priežasčių tikrai netrūksta.

F. W. Steinmeieris pritarė V. Putinui ir ragino abi puses siekti dialogo.

„Esu įsitikinęs, kad mums reikia priešintis susvetimėjimui, kuris jaučiamas tarp mūsų šalių pastaraisiais metais. Padaryti tai reikia ieškant dialogo, abi pusės turi imtis veiksmų, kad išspręstume konfliktus, kurie mus atskyrė“, – sakė Vokietijos prezidentas.

F. W. Steinmeieris yra pradėjęs nusiginklavimo iniciatyvą, kuria tikisi įkalbėti Jungtines Valstijas ir Rusiją susėsti prie derybų stalo ir sumažinti savo ginkluotę.

Vokietijos socialdemokratai jau kurį laiką siekia palaipsniui mažinti sankcijas Rusijai. Tiesa, iki šiol tokiems ketinimams Vokietijoje priešinosi kanclerė Angela Merkel, kuri šiuo metu veda derybas siekdama suformuoti valdančiąją koaliciją Bundestage, todėl naujos politikos Rusijos atžvilgiu bent jau iki kito mėnesio tikėtis neverta. Tačiau ir vėliau sankcijos nebūtinai gali būti švelninamos, nes bent jau Vokietijos žalieji laikosi gana griežtos pozicijos dėl Rusijos.