Tačiau Irako kurdų pareigūnai ketvirtadienį apkaltino centrinės vyriausybės pajėgas pradėjus puolimą prieš jų kovotojus netoli sienos su Turkija.

Baimintasi, kad įnirtingas ginčas tarp Bagdado vyriausybės ir Irako kurdų lyderių, praeitą mėnesį surengusių referendumą dėl nepriklausomybės, gali sutrikdyti kampaniją prieš džihadistus.

2014 metais „Islamo valstybė“ per žaibišką puolimą užėmė beveik trečdalį Irako. Nuo to laiko kariuomenė ir sukarintos pajėgos išstūmė IS kovotojus iš daugiau kaip 90 proc. jų kontroliuotos teritorijos. Dabar jie įsitvirtinę tik dalyje Eufrato slėnio, besiribojančio su „Islamo valstybės“ tebekontroliuojamomis teritorijomis Sirijoje.

„Didvyriški legionai puola paskutinę terorizmo irštvą Irake, kad išvaduotų al Kaimą, Ravą ir aplinkines gyvenvietes bei kaimus, – nurodė H. al Abadi. – Jie visi grįš į tėvynės rankas dėl mūsų kovojančių didvyrių ryžto ir tvirtybės.“

„IS žmonės neturi kito pasirinkimo, tik žūti arba pasiduoti“, – perspėjo premjeras.

Irako premjeras Haideras al-Abadi

Su IS kovojanti JAV vadovaujama koalicija sakė, kad ši operacija yra „paskutinis didelis mūšis“ su džihadistais.

Sirijos teritorijoje Rusijos remiamos Damasko vyriausybės pajėgos judėjo Eufrato slėniu žemyn, o JAV palaikomi kurdų ir arabų kovotojai atakuoja džihadistus iš šiaurės.

Tuo pačiu metu tūkstančiai Irako federalinių pajėgų karių ir sukarintų organizacijų kovotojų stengiasi atkurti Bagdado valdžią tūkstančių kvadratinių kilometrų teritorijose, į kurias teises seniai reiškia kurdai.

Ketvirtadienį centrinės vyriausybės pajėgos suintensyvino šią operaciją ir atakavo kurdų pajėgas šalies šiauriniame pakraštyje, naftos turtingoje Ninevijos provincijoje, netoli sienos su Turkija, nurodė kurdų pareigūnai.

„Nuo 6 val. (vietos ir Lietuvos laiku) Irako pajėgos ir Irano remiamos Liaudies mobilizacijos pajėgos apšaudo pešmergų (kurdų kovotojų) pozicijas iš Zumaro fronto, į šiaurės vakarus nuo Mosulo, naudodamos sunkiąją artileriją. Jie artėja prie pešmergų pozicijų“, – sakoma kurdų autonominio regiono vyriausybės vyriausiosios gynybos institucijos pranešime.