R. Duterte ginklus priėmė aplankęs į Manilos uostą atplaukusį Rusijos karo laivą.

Filipinai pastaruoju metu tolo nuo ilgalaikės sąjungininkės ir gynybos partnerės JAV ir linko prie Rusijos bei Kinijos.

Lankydamasis dideliame rusų karo laive „Admiral Pantelejev“ R. Dutertė asmeniškai apžiūrėjo dalį iš 5 tūkst. neturtingai Filipinų kariuomenei Maskvos padovanotų Kalašnikovo automatų, šaudmenų ir 20 sunkvežimių

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pasveikino glaudesnį bendradarbiavimą tarp abiejų šalių ir su analogiškas pareigas einančiu Filipinų ministru Delfinu Lorenzana pasirašė du susitarimus.

„Filipinai yra svarbus ir perspektyvus partneris pietryčių Azijoje ir Azijos–Ramiojo vandenyno regione“, – gynybos ministro pranešimą citavo Rusijos gynybos ministerija ir pridūrė, kad Rusijos gynybos ministras Filipinuose apsilankė pirmąsyk.

Keletą dešimtmečių ši pietryčių Azijos šalis buvo viena ištikimiausių Vašingtono sąjungininkių savo regione.

Tačiau į valdžią atėjęs karingas 72 metų R. Duterte susilpnino minėtą sąjungą.

R. Duterte atsigręžė į Rusiją ir Kiniją, pasipiktinęs Amerikos reikšta kritika dėl Manilos vykdomo prieštaringai vertinamo karo su narkotikais, pareikalavusio tūkstančių žmonių gyvybių.

Vis dėlto prastai aprūpintoms Filipinų pajėgoms sąjungininkų parama tebėra labai svarbi.

Šalies kariuomenė pirmadienį paskelbė pagaliau nutraukianti penkis mėnesius trukusią kovą pietiniame Maravio mieste, kur kariams sunkiai sekėsi įveikti džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) ištikimus kovotojus. Tai buvo ilgiausias urbanizuotoje vietovėje trukęs susirėmimas per šalies istoriją.

Per šią operaciją Australijos ir JAV kariuomenė teikė gyvybiškai svarbią žvalgybos ir puolimo planavimo pagalbą.

Tačiau R. Duterte aiškiai parodė, kad nori būti mažiau priklausomas nuo JAV.

Pernai metais per vizitą į Pekiną jis sakė, kad „persiorientavo“ arčiau Pekino ir Maskvos.

„Trys šalys – Kinija, Filipinai ir Rusija – prieš visą pasaulį“, – sakė jis.

S. Šoigu ir D. Lorenzana antradienį šiaurės Maniloje vykstančio gynybos forumo užkulisiuose pasirašė susitarimą dėl gynybinio bendradarbiavimo ginklų tyrimų srityje ir apsikeitimo ekspertais, skelbia Rusijos ir Filipinų gynybos ministerijos.

Filipinai taip pat pasirašė sutartį pirkti granatsvaidžių, pranešė Rusijos ministerija, bet nedetalizuoja kiek bus perkama ginklų ir už kokią sumą.

Kinija irgi pademonstravo panašų palankumą Filipinams, paaukojusi tūkstančius automatų ir snaiperių šautuvų.