Šimtmečių karališkąsias tradicijas perteikianti sudėtinga ceremonija, kuriai bus išleista 90 mln. JAV dolerių (76,7 mln. eurų), vyks pagal griežtą rūmų protokolą. Prognozuojama, kad apie ketvirtis milijono tailandiečių susirinks atsisveikinti su pernai mirusiu tautos „tėvu“.

Septynis dešimtmečius valdęs monarchas, savo pavaldinių gerbiamas kaip pusdievis, užgeso būdamas 88 metų.

Vieta

Kremacijos komplekso širdis – 50 metrų aukščio laidotuvių „laužas“, simbolizuojantis Meru kalną, budistų, hinduistų ir džainistų laikomą alegoriniu visatos centru.

Šis paauksuotas statinys papuoštas dešimtimis dailių statulų, vaizduojančių gyvūnus, budistų ir hinduistų dievybes bei mitologines būtybes.

Ypatinga vieta teko skulptūroms, vaizduojančioms šunis – velionio karaliaus numylėtinius.

Aplink pagrindinį bokštą simetriškai išdėstyti aštuoni mažesni statiniai, vaizduojantys prie Meru esančius kalnus. Jų skaičius taip pat gali būti laikomas užuomina apie Bhumibolo titulą, nes jis buvo 9-asis dabartinės, nuo 1782 metų valdančios Chakri dinastijos valdytojas, dar žinomas kaip Rama IX.

Beveik metus statytame didžiuliame komplekse apstu užuominų apie karaliaus vykdytus projektus visuomenės gerovei didinti, įskaitant mažytį ryžių lauką ir ratą, liejantį vandenį laukams drėkinti.

Bhumibolo palaikai laikomi atskirame karste prie simbolinės Karališkosios urnos. Urna ir karstas bus nugabenti ant laužo paauksuotu vežimu ir sudeginti, kad monarcho siela, kaip tiki budistai, persikeltų į pomirtinį pasaulį.

Ceremonija

Nors laidotuvės yra gedulingas įvykis, jos tuo pačiu yra šventė, nes velionis karalius, kaip tikima, žengia į dangų, tad svarbi ceremonijos dalis bus muzika ir tradiciniai šokiai.

Laidotuvės oficialiai prasideda trečiadienį, Tailando budistų religiniu ritualu, kuriam vadovaus vienintelis Bhumibolo sūnus karalius Maha Vajiralongkornas arba Rama X.

Ketvirtadienį Karališkąją urną iš Didžiųjų rūmų išneš nešikai įspūdingais tradiciniais drabužiais, lydimi būgnininkų ir karių.

Prie kelio į kremavimo vietą lauks dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių gedėtojų, kurie, kur įmanoma, turėtų lenktis ir pulti ant žemės.

Budistų maldoms per visą dieną truksiančias apeigas vadovaus vienuolių grupė.

Temstant karalius ir kiti karališkieji asmenys vadovaus santalo žiedų dėjimui prie urnos.

Pats kremavimas prasidės 22 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, kai Rama X uždegs laidotuvių laužą.

Vėliau tris dienas truks karališkųjų relikvijų paėmimo iš pelenų ceremonijos. Pelenai bus nugabenti į Didžiuosius rūmus, o relikvijos atsidurs dviejose šventyklose.

Svečių sąrašas

Laidotuvių procesijai vadovaus karalius Rama X. Likusiai karališkosios šeimos daliai vadovaus jo sesuo princesė Maha Chakri Sirindhorn.

Neaišku, kokį vaidmenį vaidins Bhumibolo žmona karalienė Sirikit, kurios sveikata jau daug metų yra prasta.

Procesijoje taip pat bus įtakingų Tailando chuntos veikėjų ir slaptosios tarybos narių.

Kremavimo ceremonijoje dalyvaus karališkieji asmenys ir garbūs svečiai iš daugiau kaip 40 valstybių, tarp jų – britų princas Andrew, Japonijos princas Akishino ir princesė Kiko, Nyderlandų karalienė Maxima, Butano karalius ir karalienė, JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas.

Pareigūnai prognozuoja, kad į aplinkines gatves suplūs maždaug 250 tūkst. tailandiečių.

Tailande, kur visi karališkieji reikalai yra griežtai kontroliuojami, kruopščiai suplanuotoms laidotuvėms, kurias transliuos televizijos, parengtas ilgas taisyklių dalyviams sąrašas.

Fotografams draudžiama tiesiogiai fotografuoti karalių; žurnalistams vyrams nurodyta nusiskusti ūsus ir barzdas.

Kaip tai paveiks turistus?

Kremavimo dieną gyvenimas didelėse Bankoko istorinio centro dalyse sustos, bus uždarytos gatvės aplink Didžiuosius rūmus, tačiau kai kuris viešasis transportas į centrą vežios nemokamai.

Iš turistų nesitikima, kad jie vilkės juodai, kaip nuo karaliaus mirties 2016 metų spalį vilki dauguma tailandiečių, tačiau lankytojų prašoma rengtis ir elgtis „pagarbiai“.

Naktinis gyvenimas visą laidotuvių periodą bus aprimęs, bet alkoholio vartojimas nebuvo visiškai uždraustas.

Daug bankų ir įstaigų, tarp jų – visur esančios parduotuvės „7/11“, ketvirtadienį didelę dienos dalį nedirbs. Tai beprecedentis pagarbos velioniui monarchui ženklas.