Arizonai atstovaujantis J. Flake'as D. Trumpą užsipuolė per sensacingą 17 minučių trukmės kalbą Senate, kelios valandos po prezidento apsilankymo Kapitolijuje. D. Trumpas buvo atvykęs į Kongresą stiprinti ryšių su įstatymų leidėjais ir siekė jų palaikymo savo mokesčių reformos planams.

Neįprastą kalbą J. Flake'as pasakė kolegai respublikonui ir senatoriui Bobui Corkeriui anksčiau antradienį eskalavus savo žodžių karą su D. Trumpu ir pavadinus jį „absoliučiai netiesą sakančiu“ ir savo „šalį žeminančiu“ lyderiu.

J. Flake'as Senate dirba nuo 2013 metų ir ne kartą yra atvirai kritikavęs D. Trumpo administracijos politiką. Skelbdamas, kad kitais metais nebedalyvaus rinkimuose, jis aiškiai jaudinosi.

„Asmeniniai užsipuolimai, grasinimai principams, laisvėms ir institucijoms, baisus nesiskaitymas su tiesa ir padorumu – provokavimas dėl menkiausių priežasčių ... Nė vienas iš šių pasibaisėtinų mūsų dabartinės politikos bruožų niekada neturėtų būti laikomas normaliu dalyku“, – sakė 54 metų senatorius.

„Privalome liautis apsimetinėję, kad politikos degradavimas ir kai kurių mūsų vykdomosios valdžios žmonių elgesys yra normalūs, – perspėjo J. Flake'as. – Nerūpestingas, piktinantis ir negarbingas elgesys pateisinamas kaip tiesios sakymas, nors iš tikrųjų tai tiesiog nerūpestinga, piktinama ir negarbinga.“

J. Flake'as kritikavo D. Trumpo rašinėjimą tviteryje ir užsipuolė kolegas respublikonus už tylėjimą, kai „aljansams ir susitarimams, kurie užtikrina viso pasaulio stabilumą, nuolat kelia grėsmę į 140 ženklų telpantis mąstymo lygis“.

„Politika gali priversti mus tylėti, kai turėtume kalbėti, ir tyla gali prilygti bendrininkavimui. Aš turiu vaikų ir vaikaičių, prieš kuriuos turėsiu atsakyti ... Ar nebendrininkausiu ir netylėsiu ... Šiandien aš skelbiu, kad mano tarnyba Senate baigsis su mano kadencija 2019 metų sausio pradžioje“, – pridūrė senatorius.

„Netiesą sakantis prezidentas“

Antradienis turėjo būti gera diena kalbant apie dažnai įtemptus D. Trumpo ir jo partijos santykius.

Prezidentas surengė retą vizitą Kapitolijuje ir pirmą kartą po savo inauguracijos dalyvavo Senato respublikonų frakcijos priešpiečiuose, stengdamasis sutelkti paramą mokesčių mažinimo paketui, kurį nori prastumti iki metų pabaigos.

Tačiau dėmesys nukrypo į brutalų D. Trumpo ir B. Corkerio – įtakingo Senato Užsienio ryšių komiteto pirmininko – apsižodžiavimą. B. Corkeris užsipuolė prezidentą kaip pavojingai impulsyvų lyderį, o Baltuosius rūmus pavadino „suaugusiųjų darželiu“.

B. Corkeriui anksti antradienį paraginus prezidentą nesikišti į debatus dėl mokesčių ir „palikti tai profesionalams“, D. Trumpas užsipuolė jį virtine tviterio žinučių, ir įsiplieskė žodžių karas.

„Bobas Corkeris, kuris padėjo prezidentui O (Barackui Obamai) duoti mums blogą Irano susitarimą ir kuris negalėtų būti išrinktas į žemiausią postą Tenesyje, dabar kovoja su mokesčių mažinimu“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

„Tas pats melas iš absoliučiai netiesą sakančio prezidento“, – atkirto B. Corkeris.

Šis senatorius balsavo prieš tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, nes manė, kad jis yra per švelnus. Jis taip pat yra paskelbęs, kad 2018 metais nesieks perrinkimo.

„Nežinau, kodėl jis pažemina save iki tokio žemo, žemo standarto ir žemina mūsų šalį tokiu būdu, bet jis tai daro“, – kiek vėliau televizijai CNN sakė B. Corkeris. Jis pridūrė dabar apgailestaująs, kad rėmė D. Trumpo prezidentinę kampaniją.

„Politinė kaina“

Pastarąją savaitę D. Trumpą griežtai sukritikavo dvi iškilios respublikonų figūros: buvęs prezidentas George'as W. Bushas, pareiškęs, kad D. Trumpo laikais, „regis, sustiprėjo fanatizmas“, ir senatorius Johnas McCainas – karo didvyris ir kandidatas į prezidentus 2000 metų rinkimuose. Pastarasis griežtai priekaištavo dėl D. Trumpo idėjų ir politikos.

D. Trumpo kivirčas su B. Corkeriu dar labiau atskleidė įtampą, tvyrančią tarp prezidento ir kai kurių jo partijos narių Kapitolijuje, kur prezidentas dar nėra pasiekęs jokios svarbios pergalės įstatymų leidybos srityje.

J. Flake'as, jo vyresnysis kolega iš Arizonos J. McCainas, kuriam liepos mėnesį buvo diagnozuotas smegenų vėžys, ir B. Corkeris buvo aktyviausi D. Trumpo kritikai tarp Senato respublikonų.

Iš karto po J. Flake'o kalbos J. McCainas pagyrė jį už „garbę, talentą ir patriotizmą“.

„Mačiau, kaip Jeffas Flake'as stoja ginti tai, kuo tiki, puikiai suprasdamas, kad teks sumokėti politinę kainą“, – sakė J. McCainas.

Anksčiau D. Trumpas vadino J. Flake'ą silpnu ir nesugebančiu, išjuokė B. Corkerį dėl jo ūgio ir pareiškė, kad jis yra nekompetentingas.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders, reaguodama į jų dvigubą ataką prieš D. Trumpą, pasakė, kad rinkėjai tikriausiai neparemtų šių senatorių, jeigu jie vėl dalyvautų rinkimuose.

„Šių pavienių senatorių valstijų rinkėjai kalba gana garsiai. Galvoju, kad jie tikriausiai nebūtų perrinkti, ir galvoju, jog tai rodo, jog labiau remiamas prezidentas, o ne šie du asmenys“, – sakė ji.